Terreinwagen Cullinan helpt Rolls-Royce aan nieuw verkooprecord

De Britse autobouwer Rolls-Royce heeft het voorbije jaar 5.152 wagens verkocht. Daarmee heeft Rolls-Royce, dochter van de Duitse Bayerische Motoren Werke (BMW), een nieuw record geboekt. Die uitstekende cijfers zijn vooral te danken aan de goede verkoop van de nieuwe terreinwagen Cullinan, die in 2018 was voorgesteld.

Dat heeft Rolls-Royce bekendgemaakt. Twee jaar geleden had de Britse constructeur in totaal 4.107 wagens verkocht.

Snelste verkoop

‘De Cullinan is het eerste model terreinwagen dat Rolls-Royce ooit heeft gebouwd,’ aldus het persbureau Reuters. ‘Het model bleek een grote interesse bij het publiek weg te dragen. Mede daardoor kon de Britse constructeur volgens Torsten Müller-Ötvös, chief executive van Rolls-Royce, zijn verkoop op één jaar tijd met 25 procent opvoeren.’

Verscheidene waarnemers waren vooraf van mening dat de Cullinan niet in de portfolio van Rolls-Royce paste. Volgens hen was het model te groot, te duur of te zeer op de massamarkt gericht.

Nu blijkt het model – dat een basisprijs heeft van bijna 300.000 euro, maar meestal voor meer dan 350.000 euro wordt verkocht – het snelst verkopende nieuwe type uit de geschiedenis van het merk.

Rolls-Royce zegt belangrijke investeringen te doen in zijn fabriek in Goodwood om de vraag te kunnen bijhouden. Het bedrijf trekt onder meer extra werknemers aan en heeft beslist om zijn stage-programma’s uit te breiden.

Noord-Amerika

Toch wil Müller-Ötvös vermijden dat het merk door zijn groeiende populariteit aan exclusiviteit zou moeten inboeten. ‘Rolls-Royce is uiteraard tevreden met de resultaten, maar zegt zich bewust te zijn van de beloftes die aan de klanten zijn gedaan,’ aldus de topman. ‘De eigenaar van een Rolls-Royce wil immers zeldzaamheid en exclusiviteit.’

Ook het voorbije jaar was Noord-Amerika de belangrijkste markt voor Rolls-Royce. Amerikaanse afzetmarkten vertegenwoordigden ongeveer één derde van de totale verkoop van het luxemerk. Daarna volgen China en Europa.

Rolls-Royce gaf geen concrete cijfers, maar benadrukte wel dat zowel Rusland, Singapore, Australië als Japan nieuwe recordverkopen lieten optekenen.

Müller-Ötvös zegt te verwachten dat de vraag naar de wagens van het merk zich dit jaar zal stabiliseren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20