Key takeaways
- De poging van de Franse regering om encryptie te verbieden is bekritiseerd door Telegram-oprichter Pavel Durov.
- Het introduceren van achterdeurtjes in berichtenapps verzwakt de beveiliging, in plaats van deze te versterken, en kan door iedereen misbruikt worden, inclusief buitenlandse overheden en cybercriminelen.
- Telegram verlaat liever een markt dan dat het zijn encryptienormen compromitteert of fundamentele mensenrechten schendt.
De oprichter van Telegram, Pavel Durov, heeft scherpe kritiek geuit op de poging van de Franse regering om encryptie te verbieden. Hij ziet deze stap als een ernstige bedreiging voor de digitale privacy. Durov onthulde op 21 april dat Franse wetgevers vorige maand ternauwernood wetgeving hebben afgewend die messaging apps zou hebben verplicht om achterdeurtjes in te bouwen voor toegang tot privéberichten door wetshandhavers.
Durov prees de Nationale Assemblee voor het verwerpen van het wetsvoorstel en beweerde dat Frankrijk dan het eerste land zou zijn geweest dat het recht op digitale privacy van zijn burgers zou hebben afgeschaft. Hij merkte op dat zelfs regeringen met een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten nooit zo ver zijn gegaan om encryptie volledig te verbieden.
Zorgen over de veiligheid
Volgens Durov verzwakt de introductie van achterdeurtjes de veiligheid in plaats van deze te versterken. Hij stelde dat iedereen, inclusief buitenlandse regeringen en cybercriminelen, een achterdeur zou kunnen misbruiken als die zou worden gecreëerd. Durov benadrukte dat gezagsgetrouwe burgers de echte slachtoffers van zulke achterdeurtjes zouden zijn, omdat hun berichten onderschept of gelekt zouden kunnen worden.
Bovendien betwistte Durov het idee dat deze wetgeving illegale activiteiten effectief zou beteugelen. Hij wees erop dat criminelen gewoon zouden overstappen op kleinere, veiligere platformen of gebruik zouden maken van tools zoals Virtual Private Networks (VPN’s), waardoor ze nog moeilijker op te sporen zouden zijn.
Telegrams standpunt
Durov maakte duidelijk dat Telegram liever elke markt zou verlaten dan zijn encryptienormen te compromitteren of fundamentele mensenrechten te schenden. Hij herhaalde dat Telegram in zijn 12-jarige geschiedenis nog nooit privéberichten heeft gedeeld met een regering. Het platform verstrekt alleen beperkte gegevens, zoals IP-adressen en telefoonnummers, en alleen wanneer er een geldig gerechtelijk bevel wordt voorgelegd, in overeenstemming met de EU Digital Services Act.
Tot slot drong Durov er bij wetgevers op aan om encryptie niet langer te behandelen als een hulpmiddel voor criminelen. Hij benadrukte dat encryptie een fundamenteel recht is dat de privacy van gewone mensen beschermt. Hij waarschuwde dat de strijd nog lang niet gestreden is, waarbij hij verwees naar het recente voorstel van de Europese Commissie voor soortgelijke achterdeurwetgeving in messaging apps.
Consequenties en Controverse
Durovs standvastige standpunt over privacy heeft van hem een controversieel figuur gemaakt. Vorig jaar werd hij gearresteerd op een vliegveld in de buurt van Parijs en beschuldigd van talrijke misdrijven, waaronder vermeende betrokkenheid bij drugshandel, verspreiding van kinderpornografie, fraude, witwassen van geld en het illegaal aanbieden van cryptografische diensten. Sinds zijn vrijlating staat Telegram onder toenemende druk van regeringen om gebruikersgegevens te delen, en juridische experts voorspellen dat deze druk zal toenemen. Het regelgevende landschap verschuift in een richting die techbedrijven zoals Telegram binnenkort kan dwingen om te voldoen aan eisen voor het overhandigen van privégegevens van gebruikers.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!