Tekort aan whisky is een feit en het wordt enkel erger

Er dreigt op de wereldmarkt een groot tekort aan betere whisky. Dat zegt wijnspecialiste Jessie Guy-Ryan. De wereldwijde populariteit van oudere en zeldzame single malt heeft volgens haar al voorraadtekort gecreëerd en die problemen zouden in de toekomst nog zwaarder kunnen worden, maar de Schotse producenten zouden allerlei oplossingen zoeken.

Whisky geniet al langer een toenemende populariteit. Over een periode van tien jaar kende de wereldwijde export een stijging met 159 procent. Alleen al in de Verenigde Staten was er sprake van nagenoeg een verdrievoudiging. Voor bepaalde flessen van producent Pappy Van Winkle, die negen jaar geleden tegen 47 dollar werd verkocht, diende twee jaar geleden 982 dollar te worden betaald. Ook voor dit jaar moet volgens Guy-Ryan met belangrijke productie-tekorten en prijsstijgingen rekening worden gehouden.

Tijdelijk

Het tekort is volgens haar echter tijdelijk. “Omdat whisky een lange tijd moet rijpen, dienen producenten de potentiële afname ook lang vooraf in te schatten,” aldus de wijnspecialiste. “In de jaren tachtig en negentig had whisky een oubollig imago en er was geen enkel signaal dat een hoogconjunctuur zou volgen.” Door de overproductie van Amerikaanse whiskey na de tweede wereldoorlog kende de sector in de jaren tachtig een groot overschot. “Dat leidde tot de sluiting van vele distilleerderijen die vandaag het tekort hadden kunnen helpen vermijden,” zegt ze. “De Schotse producenten proberen echter allerlei strategieën om het tekort op te vangen.” Onder meer wordt whisky zonder jaarmerk op de markt gebracht, terwijl op verschillende locaties op full-continu productie is overgestapt. (mah)