Only in Teheran: Syrische vrouwen mogen voetbalstadion in, de Iraanse niet

In Iran heeft een recente voetbalwedstrijd van het nationale team tegen Syrië, in het kader van de kwalificaties voor het wereldkampioenschap volgend jaar in Rusland, voor een opmerkelijke controverse gezorgd.

Een aantal vrouwelijke Iraanse voetbalfans had gehoopt de wedstrijd in het Azadi-stadion in Teheran te kunnen bijwonen, maar ze moesten vaststellen dat ze met hun online gekochte tickets toch geen toegang tot het gebeuren kregen, terwijl seksegenotes uit Syrië zonder problemen werden doorgelaten. Onder meer de voormalige Iraanse voetbalvedette Amir Haj Rezaei, inmiddels actief als analist, heeft op televisie de overheid tot een grotere soepelheid opgeroepen. Er bestaat in Iran geen enkele wet die vrouwen zou verbieden wedstrijden van mannelijke voetbalteams bij te wonen. Toch wordt door de autoriteiten van het land alles in het werk gesteld om te vermijden dat vrouwen in de verleiding zouden komen de stadions te betreden. De sfeer tijdens de wedstrijden – waarbij gewag wordt gemaakt van een ongepast taalgebruik en ander gedrag dat mogelijk aanstootgevend zou kunnen zijn – wordt ongeschikt geoordeeld voor een vrouwelijk publiek. Tevens werd aangevoerd dat in het Azadi-stadion niet de technische mogelijkheden aanwezig waren om voor vrouwen afzonderlijke ruimtes op de tribunes te garanderen. Beloofd werd dat de gekochte tickets zouden worden terugbetaald.

Beloftes

Een aantal gedupeerde vrouwen legde zich echter niet neer bij de beslissing en op sociale media verschenen dan ook al snel kritische bemerkingen over het beleid van de Iraanse overheid. De vrouwen klaagden onder meer dat ze aan het stadion door politie waren tegengehouden, waarbij zelfs met arrestaties zou zijn gedreigd. Tickets zouden in beslag zijn genomen. Anderen vroegen zich af waarom zij uit het stadion werden geweerd, terwijl vrouwelijke supporters van Syrië zonder problemen werden doorgelaten en zelfs geen hoofddoek dienden te dragen. Masoud Soltanifar, Iraans minister van sport, heeft inmiddels aangekondigd dat de stadions zullen worden heringericht, zodat de wedstrijden voortaan geschikt zullen zijn voor het hele gezin. Gewezen voetbalvedette Rezaei riep de president en de andere autoriteiten van het land op een einde te maken aan het taboe en vrouwen voortaan toegang te verlenen tot de voetbalstadions. “Het Iraanse volk heeft voldoende waardigheid om ervoor te zorgen dat de grenzen van het fatsoen niet worden overschreden,” voerde hij aan. De wedstrijd eindigde op een gelijkspel (2-2). (mah)