Teheran tegen 2025 niet langer hoofdstad van Iran

Iraanse machtshebbers bekijken de mogelijkheid om de hoofdstad van het land te verplaatsen omdat de kans dat Teheran de volgende jaren door een grote aardbeving wordt getroffen reëel is. Op zijn minst 100 breuklijnen lopen onder de stad, wat catastrofale gevolgen kan hebben bij een aardschok. Het is vooral de aardbeving in de stad Bam -die 40.000 slachtoffers maakte in 2003- die de machtshebbers bewust heeft gemaakt van het gevaar voor een aardbeving in de hoofdstad. Een belangrijk regeringsorgaan heeft het plan voor de delokalisatie tegen 2025 al goedgekeurd, aldus de BBC. 

Teheran is de grootste stad van het Midden Oosten en ze ligt aan de voet van de Alborzberg.  De stad heeft haar infrastructuur moeilijk kunnen aanpassen aan de demografische explosie die het aantal inwoners heeft doen stijgen van 250.000 bij het begin van de 20ste eeuw naar 12 miljoen vandaag. Teheran is niet enkel het economische hart van Iran, maar ook de culturele hoofdstad van het land met een ganse reeks musea, kunstgalerijen, parken en universiteiten. Teheran werd in 1975 tot hoofdstad van Iran benoemd.

Tegenstanders van het Iraanse regime hebben vragen bij de huidige redenering. Zij zien achter het manoeuvre een poging van de regering Ahmadinejad om de machtsbasis van het land weg te halen uit het traditioneel liberale Teheran en ze over te plaatsen naar meer regeringsgezinde regio’s.

Brazilië is het laatste grote land dat zijn hoofdstad veranderde. In 1960 werd Rio de Janeiro -dat te ver van een groot deel van de bevolking was gelegen- ingeruild voor Brasilia. Of de toekomstige Iraanse hoofdstad een bestaande stad wordt, of naar het voorbeeld van Brasilia uit het niets zal worden opgebouwd, is niet geweten.

(Foto: Kaveh Seyedahmadian)