Tegen 2030 mag geen enkele Fin nog roken

Finland wil tegen eind volgend decennium volledig rookvrij zijn. Er worden dan ook harde maatregelen voorzien om bewoners aan te sporen het roken op te geven.

Het land heeft eerder al een hele reeks maatregelen ingevoerd om het roken te ontmoedigen en de tabakshandel te beteugelen. Die druk wordt nu verder opgevoerd. Onder meer worden de licentie voor handelaars die tabaksproducten willen verkopen opgevoerd tot bijna 500 euro, waardoor ook de prijs van een pak sigaretten gevoelig zal worden opgedreven. Finland wil daarmee het eerste land ter wereld zijn dat helemaal rookvrij is geworden. Om die titel te kunnen opeisen, zal het land echter strijd moeten leveren met Denemarken, dat dezelfde ambities koestert. Finland was in de jaren zeventig van de voorbije eeuw al één van de eerste landen die een verbod op tabaksreclame invoerde en is er mede daardoor in geslaagd het aantal rokers gevoelig terug te dringen.

Verlieslatend

Terwijl in de voorbije eeuw tot 60 procent van de Finnen rookte, was dat twee jaar geleden tot 16 procent teruggevallen. Daarmee scoort Finland opmerkelijk lager dan het gemiddelde van de ontwikkelde landen. De Finse gezondheidsautoriteiten zijn er nu van overtuigd dat het roken tegen het einde van volgend decennium volledig kan worden uitgeroeid. In het midden van de jaren negentig werd de tabaksconsumptie in Finland al van de werkvloer verbannen. Tien jaar geleden werd in de Finse horeca een algemeen rookverbod geïntroduceerd. Begin dit decennium werd bovendien een wet ingevoerd waardoor het verboden werd tabaksproducten zichtbaar te koop aan te bieden. Vele retailers merken op dat de tabaksverkoop inmiddels geen enkele winst meer oplevert. Vorig jaar kregen ook woning-coöperaties de mogelijkheid om het roken op balkons en publieke gedeelten van hun eigendom te verbieden. Ook de toevoeging van smaken en aroma’s aan de tabak is in Finland niet langer toegelaten. (mah)

Meer