Taiwanese chipgigant telt 3,5 miljard euro neer voor fabriek in Duitsland

Taiwanese chipgigant telt 3,5 miljard euro neer voor fabriek in Duitsland
Een vestiging van TSMC in het Chinese Nanjing – Getty Images

Chipfabrikant TSMC, het grootste bedrijf van Taiwan en op tien na grootste ter wereld, wilt een nieuwe fabriek bouwen in Europa. Als locatie werd het Duitse Dresden gekozen. Voor de bouw wordt een bedrag van 3,5 miljard euro uitgetrokken.

In het nieuws: TSMC investeert in een nieuwe fabriek, en kijkt daarbij naar Europa.

  • Het bedrijf maakte bekend tien miljard euro te zullen investeren in Duitsland. Een eerste stap wordt het oprichten van een chipgieterij in het land. Daarvoor trekt het 3,5 miljard euro uit, dat via een nieuw Duits dochterbedrijf, European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC) naar de fabriek vloeit. TSMC wordt voor 70 procent eigenaar, de Europese bedrijven Bosch, Infineon en NXP zullen elk tien procent bezitten. Daarnaast kan ESMC beroep doen op 5 miljard aan overheidssubsidies voor de bouw van de nieuwe fabriek. Volgens Politico lijkt Dresden daarbij de uitgekozen plek voor de nieuwe productiefaciliteit.
  • De investering stond al langer in de steigers. Al in januari maakte de bedrijfstop bekend de mogelijkheid te bekijken om in Europa een fabriek te openen. De beslissing zou afhangen van “de vraag vanuit de klant en de mogelijke overheidssteun”. Duitsland bood daarbij blijkbaar de beste opties voor het bedrijf uit Taiwan.

Chipcentrum van Europa

Onderliggend: Duitsland wordt het chipcentrum van Europa.

  • Nadat eerder het Amerikaanse Intel besliste om twee fabrieken voor halfgeleiders te bouwen in Magdeburg, is het nu de beurt aan Dresden. Het Duitse Infineon, vroeger een onderdeel van techreus Siemens, en het Amerikaanse Wolfspeed maakten eerder al bekend een fabriek te zullen vestigen in de stad aan de Elbe.
  • Dat veel bedrijven Duitsland verkiezen, mag niet verbazen. Europa zoekt al langer naar manieren om de productie van chips naar het continent te brengen, en ontwierp zo de European Chips Act. Dit wetgevend voorstel omvat een fonds van 42 miljard euro, dat bedoeld is om de Europese chipproductie aan te zwengelen.
  • Duitsland spant zich nog extra in om chipproducenten te verleiden. Zo maakte de overheid vorige maand nog bekend 20 miljard euro aan subsidies te voorzien om de binnenlandse chipproductie te boosten. Dat nieuws volgde op eerdere subsidie-toekenningen. Zo kreeg Intel 10 miljard euro om zijn fabriek te bouwen, en ook Infineon kreeg een miljard. Nog eens vijf miljard werd voorbehouden voor TSMC. Dat zal nu gebruikt worden om de bouw van de nieuwe chipgieterij te bekostigen.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.