De druk op Taiwan neemt toe om meer uit te geven aan zijn defensie. Taipei voorziet voor 2023 een recordbudget.
Hoewel de meeste Taiwanezen voorlopig nog lang niet wakker liggen van een Chinese invasie, neemt de regering-Tsai in Taipei de defensiecapaciteiten van het land wel duidelijk ernstiger sinds de Amerikaanse politica Nancy Pelosi de democratische eilandnatie bezocht.
Na Pelosi’s bezoek hield China zijn grootste militaire oefeningen nabij (en soms in) de territoriale wateren van Taiwan. Het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) liet ook gevechtsvliegtuigen en drones rakelings langs Taiwan en zijn eilanden scheren. Peking schoot wellicht zelfs raketten over het eiland via een baan in de ruimte, hoewel de autoriteiten in zowel China en Taiwan dit nooit officieel bevestigden.
Steeds meer functionarissen binnen de Taiwanese overheid, de VS, Japan en andere regionale bondgenoten maken zich sinds het incident luidop zorgen over de mogelijkheid van het eiland om een Chinese invasie af te slaan.
De overheid in Taipei stelde donderdag daarom voor om het defensiebudget voor 2023 op te trekken naar 523 miljard Nieuwe Taiwanese dollar, ofwel zo’n 17,2 miljard euro. Dat betekent een verhoging van bijna 15 procent in vergelijking met het budget voor dit jaar. Bijna een vijfde van dat geld zou gaan naar de aankoop van geavanceerde gevechtsvliegtuigen en een stroomlijning van de samenwerking tussen de zee- en luchtgevechtscapaciteit, weet de Japanse krant Nikkei Asia.
Lessen uit Oekraïne: “Kleine, mobiele en goedkope wapens”
Amerikaanse strategen wensen al langer dat Taiwan zijn leger verder uitbouwt en moderniseert om het eiland om te toveren in een lastig “stekelvarken” waar het Chinese leger liever van af blijft. Om dat te bereiken, zou Taiwan meer moeten inzetten op goedkopere en doeltreffende wapens die bovendien hoogst mobiel zijn. Dat zou ook een les zijn die Taiwan en zijn bondgenoten geleerd hebben door het verloop van de Russische invasie van Oekraïne te observeren.
Die visie wordt de overheid in Taipei ook aangeraden door hoge functionarissen zoals Lee Hsi-min, voormalig chef van de generale staf van het Taiwanese leger. “Conventionele wapens zoals tanks, onderzeeërs en vliegtuigen hebben hoge opportuniteitskosten. Als je je geld uitgeeft aan deze grote wapens, heb je geen middelen voor kleinere wapens”, zei Lee tegen Nikkei Asia. “Taiwan moet veel kleine, mobiele en goedkope wapens aanschaffen, die de aanvallen van Peking kunnen pareren, vooral die van Chinese lange-afstandsraketten of straaljagers. De Chinese strijdkrachten moeten dus proberen dichter bij Taiwan te komen, wat hen kwetsbaarder maakt.”
“Grote hoeveelheid vuurkracht tegen lage kosten”
Ondertussen blijft China zijn uitgaven aan een leger genadeloos opvoeren. Peking pompt dit jaar maar liefst 1,45 biljoen yuan, ofwel 210 miljard euro, in defensie. Dat is een toename van 7,1 procent vergeleken met vorig jaar. In 2021 namen de uitgaven aan defensie al toe met 6,8 procent.
“De Chinese grondtroepen hebben zwaar geïnvesteerd in hun eigen asymmetrische capaciteiten om het verzet van Taiwan te verzachten, met behulp van een grote hoeveelheid vuurkracht tegen relatief lage kosten. Taiwan moet eerlijk gezegd lessen trekken uit deze aanpak van het gebruik van kosteneffectieve capaciteiten”, besluit Ivan Kanapathy, analist bij denktank CSIS.
(kg)