Een jaar of twintig geleden maakte de Britse kledingketen Superdry furore met haar combinatie van vintage designs en Japanse letterketens. Vandaag lijkt de magie uitgewerkt. Stichter-CEO Julian Dunkerton haalt zijn bedrijf van de beurs in een ultieme poging om de vergane glorie van de ondergang te redden.
In het nieuws: Superdry kondigt aan de Londense beurs te willen verlaten, waardoor het aandeel opnieuw een zware klap krijgt. De beurskoers staat intussen een slordige 94 procent lager dan een jaar geleden.
Meer details:
- De beursexit moet het bedrijf uit de spotlights van de beleggers halen, zodat het in relatieve rust een herstructureringsplan kan uitvoeren. Dat is vooral op kostenbesparingen in het Verenigd Koninkrijk gericht. Superdry telt ruim 3.000 werknemers wereldwijd.
- Er komt ook een kapitaalverhoging. Dunkerton, die momenteel 26 procent van het kapitaal bezit, verklaart zich bereid tot 10 miljoen pond vers kapitaal in het bedrijf pompen, maar houdt ook de optie open om andere investeerders aan boord te halen.
De essentie: Superdry stapelt de verliezen op door tegenvallende verkopen. Zonder de kapitaalverhoging kan het bedrijf zijn verplichtingen niet meer nakomen, waardoor een faillissement dichterbij zou komen. Kredietverstrekkers Hilco Capital en Bantry Bay Capital hebben ingestemd met het herstructureringsplan, dat het bedrijf “op de juiste weg zal zetten om zijn langetermijntoekomst veilig te stellen na een periode van ongekende uitdagingen,” zegt Dunkerton in een mededeling.
Uit de mode
Ingezoomd: Waarom kan Superdry de jongere generaties niet bekoren?
- Een verklaring die Dunkerton zelf eerder aangaf is het te uitgedeinde aanbod, waardoor de oorspronkelijke focus op hoodies en jassen verwaarloosd werd.
- Volgens sommige retailspecialisten is een van de problemen de heel nadrukkelijke belettering van het merk op elk van zijn kledingstukken. Dat zou sommige klanten afschrikken.
- Wat wellicht ook meespeelt, is dat steeds meer spelers hun pijlen richten op het kruispunt van sportkleding en fashion, de thuishaven van Superdry. Het merk moet daardoor opboksen tegen zowel sportgiganten als Nike of Adidas als de modeketens als Zara.
- Superdry is ook lang niet het enige modemerk in de problemen. Vorige week nog kondigde Esprit ook al een saneringsoperatie aan.
👉 “Tieners willen niet noodzakelijk shoppen waar hun ouders dat doen”, zo vatte Peter Williams, de ex-voorzitter van Superdry, het samen bij de BBC.