Key takeaways
- Een nieuw supercontinent met de naam Pangaea Ultima zal zich over ongeveer 250 miljoen jaar in de buurt van de evenaar vormen.
- De vorming van Pangaea Ultima vormt een ernstige bedreiging voor zoogdieren, waaronder de mens, omdat 92 procent van de landmassa van de aarde onbewoonbaar wordt voor zoogdiersoorten.
- De extreme hitte en hoge vochtigheid veroorzaakt door de vorming van het supercontinent zou de biologische tolerantiegrenzen kunnen overschrijden, waardoor overleven voor de meeste zoogdieren bijna onmogelijk wordt.
Een nieuw supercontinent
Een recente supercomputersimulatie heeft een angstaanjagende voorspelling over de toekomst van de aarde onthuld. Het onderzoek geeft aan dat er over ongeveer 250 miljoen jaar een nieuw supercontinent genaamd Pangaea Ultima zal ontstaan in de buurt van de evenaar. Deze kolossale landmassa zal naar verwachting verzengende temperaturen en intense geologische activiteit met zich meebrengen, waardoor het milieu dramatisch zal veranderen.
Pangaea Ultima
De vorming van Pangaea Ultima wordt gedreven door verschillende factoren. Ten eerste zal het immense, niet aan zee grenzende binnenland extreme hitte ondervinden door het continentaliteitseffect. Ten tweede zal door de toegenomen vulkanische activiteit kooldioxide vrijkomen in de atmosfeer, waardoor het broeikaseffect wordt versterkt. Tot slot zal de helderheid van de zon over 250 miljoen jaar 2,5 procent groter zijn, waardoor de hitte nog verder toeneemt.
Ernstige bedreiging voor zoogdieren
Wetenschappers waarschuwen dat deze omstandigheden een ernstige bedreiging vormen voor zoogdieren, waaronder mensen. De simulatie voorspelt dat 92 procent van de landmassa van de aarde onbewoonbaar zou kunnen worden voor zoogdiersoorten, waardoor alleen pool- en kustgebieden overblijven als potentiële toevluchtsoorden. De combinatie van extreme hitte en hoge vochtigheid zou de biologische tolerantiegrenzen kunnen overschrijden, waardoor overleven voor de meeste zoogdieren bijna onmogelijk wordt.
Dr. Alexander Farnsworth, een klimaatwetenschapper aan de Universiteit van Bristol, beschrijft dit scenario als een “driedubbele whammy” van milieuvernietiging. Het aardoppervlak zou gekenmerkt worden door frequente hittegolven van meer dan 50°C, ondraaglijke vochtigheidsniveaus die afkoeling van zoogdieren verhinderen en toegenomen vulkanische activiteit die gevaarlijke omstandigheden creëert.
Toekomst
Hoewel het vooruitzicht somber is, speculeren sommige onderzoekers dat toekomstige beschavingen zich zouden kunnen aanpassen door evolutie van hittebestendige eigenschappen, leven in ondergrondse schuilplaatsen of zelfs nachtelijke woestijnbewoners worden. Een meer waarschijnlijke ontsnappingsroute ligt echter in het koloniseren van andere planeten of het ontwikkelen van geavanceerde terravormingstechnologieën voordat Pangaea Ultima zich vormt.
Het onderzoek herinnert ons eraan dat de aarde voortdurend verandert en dat overleven afhangt van aanpassing. Hoewel de apocalyps van het supercontinent nog miljoenen jaren weg is, spelen de krachten die deze simulatie aansturen vandaag de dag: klimaatverandering, tektonische bewegingen en stijgende broeikasgasniveaus.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!