Super League ontlokt negatieve reacties bij Macron en Boris Johnson, maar beurskoers Juventus schiet wel 10 procent hoger

De Super League, de nieuwe competitie die 12 topclubs willen lanceren, leidt tot een storm van protest waarin ook regeringsleiders als Emmanuel Macron en Boris Johnson zich mengen.

De Belgische Voetbalbond KBVB schaarde zich maandag officieel achter het verzet van de Europese koepel UEFA tegen de komst van de Super League. De bond heeft er onder meer moeite mee dat het om een gesloten competitie zou gaan, waarbij de 12 tot 15 stichtende clubs – de grote ploegen uit Spanje, Italië en Engeland hebben toegezegd – gegarandeerd zijn van deelname. Dat zou betekenen dat pakweg de Nederlandse of Belgische landskampioen mogelijk de toegang tot de hoogste Europese voetbalcompetitie ontzegd zou worden, terwijl Arsenal – momenteel slechts 9de in de Engelse competitie – wel altijd mee mag doen.

De Franse president Emmanuel Macron zegt trots te zijn dat Franse topclubs als Paris Saint-Germain en Olympique Lyon voorlopig de boot van de Super League afhouden. ‘De president van de republiek is verheugd over het standpunt van de Franse clubs, die weigeren deel te nemen aan dit Super League-project dat het beginsel van solidariteit en sportieve verdiensten bedreigt’, zegt hij in een mededeling.

Ook de Britse premier Boris Johnson uit kritiek op het project. ‘Heel schadelijk voor het voetbal’, zegt hij, erop wijzend ‘dat het hart van het binnenlandse voetbal getroffen zou worden’. Veel Britse commentatoren vrezen dat de deelname van Liverpool, de twee topclubs uit Manchester (United en City), Liverpool en drie Londense topclubs (Arsenal, Tottenham en Chelsea) aan de Super League zal ledien tot een waardevermindering van de Engelse Premier League, die gedegradeerd wordt tot een nevencompetitie.

Analist en voormalige Man United-speler Gary Neville vindt het een absolute schande dat traditieclubs als Man United en Liverpool in het project stappen.

De grote afwezigen in de voorlopige deelnemerslijst aan de Super League zijn de Duitse topclubs met Bayern München op kop. Christian Seifert, de topman van de Duitse Voetballiga (DFL), noemt het ‘onverantwoordelijk om de nationale competities als de basis van het Europese profvoetbal onherstelbaar te beschadigen.’

Beurskoers Juventus

Dat de aandeelhouders van de betrokken clubs er wél muziek in zien, blijkt uit de beurskoers van Juventus Turijn, een van de weinige beursgenoteerde clubs. De koers van Juve steeg met zowat 10 procent in een eerste reactie op de beurs van Milaan. Juve-voorzitter Andrea Agnelli, een telg van de beroemde zakendynastie, is een van de gangmakers van het project, naast voorzitter Florentino Perez van Real Madrid en Joel Glazer, de eigenaar van Manchester United.

De bank JP Morgan bevestigde maandag dat ze de snelle betaling van 3,5 miljard euro aan de deelnemende clubs voor haar rekening zal nemen. Het gaat om een soort voorschot op basis van de verwachte tv- en media-inkomsten.

Meer