Niet Rusland, maar China is de grootste bedreiging voor het Verenigd Koninkrijk

Niet Rusland, maar China is de grootste bedreiging voor het Verenigd Koninkrijk
Liz Truss en Rishi Sunak (Getty Images)

Op 5 september weten de Britten wie de nieuwe leider van de Conservatieve partij wordt, en daarmee meteen ook het premierschap overneemt van Boris Johnson. Het gaat nu tussen twee kandidaten, Rishi Sunak en Liz Truss, die het gisteren in een groot debat op de BBC onder meer hadden over de geopolitieke bedreigingen voor het Verenigd Koninkrijk. Daarbij kijken beide kandidaten in dezelfde richting: China.

Het Verenigd Koninkrijk is in volle verkiezingsmodus. Binnen iets meer dan een maand is bekend wie Boris Johnson opvolgt als leider van de Tory Party en meteen ook als premier: het is namelijk de gewoonte dat de leider van de regerende partij meteen ook de premier is.

De strijd gaat nog tussen twee Tories: Rishi Sunak, minister van Financiën in de regering van Boris Johnson tot 5 juli, en Liz Truss, minister voor Buitenlandse Zaken in diezelfde regering. Beide kandidaten gingen maandag head-to-head in een groot debat op de Britse openbare omroep BBC.

Daar debatteerden ze over de richting die het land moest uitgaan, en welke de grootste uitdagingen zijn. Illegale migratie naar het VK gold als steen des aanstoots, maar ook in één van de buitenlanden zelf zien de politici nog ernstige bedreigingen.

NAVO-stijl

“China en de Chinese Communistische Partij (CCP) zijn de grootste bedreigingen voor het Verenigd Koninkrijk en de veiligheid en welvaart van de wereld”, werd Sunak geciteerd. Hierover waren beide kandidaten het eens.

Voorafgaand aan het debat was Sunaks standpunt echter al duidelijk, toen hij zijn visie als Twitterdraadje de wereld in slingerde.

Tijdens het debat deed de politicus verschillende voorstellen waarmee de dreiging van China het hoofd zou worden geboden.

Eén van die voorstellen was de sluiting van alle 30 Britse afdelingen van het Confucius Instituut, dat beheerd is door de Chinese staat en als doel heeft de Chinese taal en cultuur te verspreiden. Ook beloofde Sunak strengere veiligheidswetten, om Britse techbedrijven te beschermen tegen investeringen (en infiltratie) vanuit China. Ook steunt hij een nieuwe internationale alliantie, “in NAVO-stijl”, om de Chinese cyberdreiging te counteren.

Te soft

Na Sunak was het de beurt aan Liz Truss. Zij noemde haar opponent “te soft”, en gaf aan nog strenger te willen optreden tegen de Aziatische grootmacht. Als minister van Buitenlandse Zaken kent ze het dossier ook vanbinnen en vanbuiten, en wil ze zich hiermee profileren.

Truss ziet grote Chinese bedrijven, zoals onder meer TikTok, het liefst verdwijnen uit het leven van de Britten. “We moeten deze soort bedrijven boycotten en verhinderen dat onze technologie wordt geëxporteerd naar en gebruikt door autoritaire regimes”, stak Truss van wal.

Daarna stipte ze ook aan dat Sunak, als minister van Financiën, net toenadering zocht tot China, door het UK China Economic and Financial Debate nieuw leven te willen inblazen.

Nog afwachten

Sunak probeerde dit te counteren en stipte aan dat het Truss was die zei dat “we een gouden tijd beleven met de gesprekken met China”. Aan het einde van dit geopolitieke segment van het debat waren de twee mogelijke nieuwe premiers van het land het wel inhoudelijk met elkaar eens.

Het feit dat ze allebei hetzelfde land als bedreiging zagen, en in het algemeen over meer zaken hetzelfde denken, zorgde dat het volledige debat sereen verliep. Al wordt het voor echte maatregelen tegen de Chinese impact op het VK afwachten tot na 5 september, als de nieuwe premier de woonst op Downing Street 10 betreedt.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.