Suikerbaron Eric Wittouck onttroont AB InBev-bestuurder als Rijkste Belg

Na 13 jaar voert iemand anders de lijst van Rijkste Belgen aan. Niet langer AB InBev-bestuurder Alexandre Van Damme prijkt bovenaan, maar wel Eric Wittouck, die rijk werd als aandeelhouder van Tiense Suiker.

Dat blijkt uit de nieuwe editie van het boek ‘De 200 Rijkste Belgen’ van journalist Ludwig Verduyn, dat woensdag verschijnt. Maar ook Forbes was de switch al op het spoor, want het Amerikaanse zakenblad nam Wittouck als enige Belg op in zijn jaarlijkse miljardairslijst. Met een vermogen van 7,35 miljard dollar klom hij van plaats 191 naar 168. ‘De Rijkste Belgen’ schat zijn vermogen op 10,8 miljard euro.

Wittouck, die in Monaco woont, was in 1989 de motor achter de verkoop van suikerproducent Tiense Suiker. De opbrengst van die verkoop recycleerde hij in een Luxemburgse holding, waarmee hij het Amerikaanse bedrijf Weight Watchers kocht. Wittouck controleert momenteel met zijn holding om en bij de acht miljard aan investeringen op Wall Street.

https://twitter.com/DeRijksteBelgen/status/1331496751669370881

Alexandre Van Damme verdwijnt op de eerste plaats, omdat AB InBev midscheeps getroffen werd door de coronacrisis. ‘Van Damme incasseert daar om twee redenen als eerste de grootste klappen van. Hij is hoofdzakelijk actief in een sector die zeer zwaar is getroffen en zijn waarde wordt bepaald door de beurs. En die beurs loopt altijd voorop op de reële economie’, staat in een persbericht.

Het is inmiddels al de twintigste verjaardag van de ‘Rijkste Belgen’. In 2000 publiceerde Verduyn het overzicht voor het eerst. De lijst is ook terug te vinden op de website www.rijkstebelgen.be, die dagelijks wordt bijgewerkt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20