Soedans landbouwcrisis door de verwoestende gevolgen van oorlog


Key takeaways

  • 14 miljoen mensen in Soedan lijden acute honger door de aanhoudende oorlog.
  • Miljoenen boeren hebben moeite om toegang te krijgen tot essentiële hulpbronnen, waardoor hun akkers dor worden en de hoop afneemt.
  • Ontheemde gemeenschappen en burgers zitten gevangen in het kruisvuur, velen zijn gedwongen hun huizen te ontvluchten op zoek naar veiligheid.

Het agrarische hart van Soedan, waar het normaal gesproken wemelt van leven en levendige oogsten, wordt nu geconfronteerd met een verwoestende crisis. De voortdurende oorlog heeft miljoenen mensen in honger gedompeld, waardoor 14 miljoen mensen acute honger hebben en 1,5 miljoen mensen op hongersnood afstevenen. Er bestaat een schril contrast tussen de idyllische taferelen van groene landbouwgrond en de belegerde staatshoofdsteden waar burgers in het kruisvuur terechtkomen.

Horstige boeren

Boeren, de ruggengraat van de landbouwsector in Soedan, staan op de rand van de hongerdood door de verlammende effecten van de oorlog. Het gebrek aan geld, brandstof, kunstmest en pesticiden heeft hen achtergelaten met dorre velden en afnemende hoop. Eén boer, Abdullahi, vertelt over zijn strijd en betreurt de afwezigheid van essentiële middelen die hem en zijn gemeenschap ooit in leven hielden. Hij beschrijft een huiveringwekkende realiteit waarin boerderijen worden getroffen door het conflict, waardoor boeren hun huizen moeten ontvluchten op zoek naar veiligheid.

Verplaatste gemeenschappen

Terwijl we dieper de staat Al Jazira intrekken, vertelt een andere boer, Yousif Hassan, het schrijnende verhaal van zijn ontheemde buren uit het dorp Tanoub. Hun linzenboerderijen werden vernietigd, waardoor ze verspreid achterbleven en met onvoorstelbare ontberingen werden geconfronteerd. In de naburige deelstaat Gadarif heerst een gemeenschapsgevoel en werken de inwoners onvermoeibaar om degenen te steunen die hun agrarische huizen zijn ontvlucht.

Humanitaire hulp

In de stad Gadarif is een provisorisch kamp voor 5000 ontheemden ontstaan binnen de muren van een religieuze school. Zwangere vrouwen en kinderen vinden troost in de chaos en vertrouwen op vrijwilligers voor voedsel en steun. Mansour, een boer uit dit kamp, schetst een grimmig beeld van hun ontheemding en vertelt verhalen over geweld, verlies en het verlaten van hun boerderijen tijdens de oogst.

Landbouwondersteuning

Ondanks de wanhoop gloort er een sprankje hoop door de vrijgevigheid van landbouwers die maaltijden verstrekken aan de mensen in nood. Fatma Adam Hassan, hoofd van de Agricultural Development Organisation, benadrukt dat deze ontheemde boeren dringend hulp nodig hebben, omdat ze erkennen dat ze een cruciale rol spelen in de toekomst van Soedan.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.