Stuurt Wilmès II straks weer F-16’s naar Irak en Syrië ‘dankzij’ Vlaams Belang?

Volgende week moet de minderheidsregering Wilmès II knopen doorhakken in verband met F-16’s: er is een nieuwe vraag om jachtbommenwerpers te sturen naar het gebied, waar IS nog steeds niet verslagen is.

  • Komt er een onuitgegeven wisselmeerderheid in de Kamer, van Open Vld, MR en CD&V, aangevuld met N-VA en Vlaams Belang, om de strijd tegen IS in Syrië en Irak een vervolg te geven?
  • Daarvoor had het minderheidskabinet graag brede steun gehad. Technisch gezien is dat niet nodig, de jure kan deze regering op eigen houtje beslissen. Maar de facto heeft premier Sophie Wilmès (MR) in haar regeerverklaring wel gezegd dat deze ploeg voor alles in lopende zaken zou blijven, behalve voor de strijd tegen corona. En F-16’s sturen naar IS, dat is niet bepaald binnen dat kader.
  • Alleen, steun in de Kamer krijgen voor die missie is niet evident. De socialisten met PS en sp.a zijn niet bereid te steunen, en Groen en Ecolo al evenmin. Dat was gisteren na afloop van de Commissie Defensie duidelijk. Voor hen is het feit dat de operatie boven Syrië geen VN-mandaat heeft, wel een probleem. Ze vinden dat de F-16’s enkel in Irak mogen opereren. Maar IS staat het sterkst in Syrië.
  • De situatie in Syrië is zeer complex: het regime van de dictator Bashar al-Assad wordt gesteund door Rusland, de rebellen door het Westen, terwijl Turkije zich ook nog eens roert in het land.
  • Zo wordt het volgende week wel een interessante test voor de regering: zwenkt ze naar (uiterst-)rechts om de missie te laten doorgaan, of kiest ze voor links, en beperkt de missie zich tot Irak?
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20