Goede CEO heeft 4 essentiële kwaliteiten… 1 ervan is cruciaal

Een goede chief executive beschikt over vier onontbeerlijke kwaliteiten, maar absoluut cruciaal is het vermogen om sterke relaties uit te bouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Navalent, die meer dan 2.700 Amerikaanse executives interviewde en die resultaten afwoog tegenover de prestaties van de bedrijfsvoering.“Het onderzoek toonde dat een goede executive over optimale keuze-vaardigheden beschikt, een diep inzicht heeft in de eigen onderneming en ook de bredere sector goed inschat,” aldus Amy Wang, redacteur bij het magazine Quartz. “Het was echter opvallend dat vooral de relatievaardigheden voor een succesvol executive een absolute vereiste vormen.”“Wanneer de executive geen hechte banden kan smeden, dreigt hij snel impact te verliezen en naar het tweede plan te verdwijnen,” getuigt Ron Carucci, mede-oprichter van Navalent.

Eigenbelang

“Uitzonderlijke executives tonen het talent hun team met een bescheiden vertrouwen te sturen, terwijl minder goed presterende collega’s percepties manipuleren en een illusie van collaboratie proberen te creëren om hun eigenbelang te maskeren.”

“De beste executives creëren connecties door zwaar te investeren in de eigen emotionele en sociale intelligentie. Daarbij wordt actief gestreefd naar feedback van de omgeving. Bovendien leren deze executives hun tekortkomingen te tonen om vertrouwen met anderen te kweken.”

Opvallend is volgens Navalent echter dat bij de vereiste kwaliteiten voor de executive de relatievaardigheden geregeld over het hoofd worden gezien. Uit onderzoek is gebleken dat slechts de helft van de Amerikaanse werknemers hun baas vertrouwen. Tevens blijkt dat slechte werkrelaties vaak een belangrijke factor zijn in de mislukking van ondernemingen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20