Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 26 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Strijdende partijen in Jemen komen overeen om 1.000 gevangenen te ruilen

Logo Business AM
Politiek

28/09/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Onderhandelaars van de strijdende partijen gingen akkoord voor een gevangenenruil tijdens gesprekken in Zwitserland. - AFP

De Houthi-rebellen en de troepen van de internationaal erkende regering gaan akkoord om in totaal meer dan 1.000 krijgsgevangenen vrij te laten in een gevangenenruil. Het is een eerste voorzichtig teken van toenadering tussen de strijdende partijen in een uitzonderlijk bloederige oorlog.

In september 2014 nam een militie van plaatselijke Houthi-rebellen de hoofdstad Sanaa in. Sindsdien woedt er een zeer bloederig conflict in Jemen tussen de Houthi’s en de regeringstroepen.

Het lokale conflict werd al snel gekaapt door de regionale grootmachten. Sinds maart 2015 leiden Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een coalitie in Jemen tegen de Houthi-troepen, die op hun beurt steun krijgen van Iran. De oorlog in Jemen wordt gekenmerkt door proxy-oorlogvoering, veel burgerslachtoffers en de inzet van hongersnood als wapen.

Patstelling

Na vijf jaar en bijna 10.000 burgerdoden later staan de partijen nauwelijks verder dan toen ze begonnen. De oorlog zit al jaren in een militaire patstelling, waarbij de Houthi’s die de hoofdstad en de belangrijkste stadscentra controleren.

Die militie nam in september 2014 Sanaa in, de hoofdstad van Jemen. Sindsdien woedt een bloederig conflict tussen beide partijen. Vorig jaar startte Riyad informele gesprekken op met de Houthi’s om een wapenstilstand te bekomen. De oliestaat zoekt een weg uit de dure oorlog voor het de G20-top organiseert in november.

Vertegenwoordigers van de strijdende partijen bereiken een akkoord over de gevangenenruil tijdens gesprekken in Zwitserland waarbij de Verenigde Naties bemiddelen.

Eerder werden wel al gevangen geruild, maar het is de eerste keer sinds het begin van het conflict dat het op deze schaal gebeurt. De Houthi’s en de regeringstroepen spraken respectievelijk van ‘een belangrijke stap om het ijs te breken’ en ‘een humanitaire doorbraak’.

Volgens AFP omvat de deal de vrijlating van 681 rebellen, en 400 regeringstroepen. Er zouden 15 Saoedische en vier Soedanezen tussen de vrijgelatenen zitten.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks