In het verkeer moet het gebruik van satellietnavigatie zoveel mogelijk worden vermeden. De technologie zorgt er immers voor dat de mens teveel op hulpinstrumenten steunt en niet meer op de eigen capaciteiten beroep doet.
Op die manier vormt satellietnavigatie een bedreiging voor de mentale vermogens van de mens. Dat zegt Roger McKinlay, gewezen voorzitter van het Royal Institute of Navigation, die meer dan dertig jaar geleden de satellietnavigatie mee heeft helpen ontwikkelen. Bovendien mag men volgens McKinley niet vergeten dat de navigatie-technologieën niet onfeilbaar zijn, zodat men steeds op de eigen vermogens moet kunnen terugvallen.
Londense taxichauffeurs
Roger McKinlay zegt het overweldigende succes van de satellietnavigatie nooit te hebben kunnen vermoeden. “Nagenoeg geen enkele chauffeur start zijn wagen zonder zijn bestemming in het navigatietoestel te hebben ingegeven,” zegt hij. “Uiteraard is satellietnavigatie een schitterend werkinstrument, maar het probleem is dat de afhankelijkheid van de technologie te groot is geworden.” “Mensen hebben van nature relatief goede navigatie-vaardigheden,” zegt Roger McKinlay. “Door het gebruik van navigatie-technologieën dreigt echter een groot deel van dat talent verloren te gaan.” “Onder meer blijken de chauffeurs zich door satellietnavigatie nadien minder goed de locaties te kunnen herinneren waar ze zijn geweest.” “Anderzijds blijkt dat de Londense taxichauffeurs, die het stratenplan van de Britse hoofdstad uit het hoofd moeten kennen, over een goed ontwikkelde hippocampus, het hersengebied dat verantwoordelijk is voor navigatie en geheugen, beschikken. Gevreesd moet dan ook dat men door de afhankelijkheid van de satellietnavigatie in het algemeen minder alert zal worden.”(mah)