SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, probeert een ‘full stack’ Starship in de lucht te krijgen. Voorlopig lukt dit niet en is de lancering uitgesteld. Business AM sprak met ruimtevaartexpert Stijn Ilsen over waarom deze raket zo revolutionair is voor de ruimtevaart.
Luister hier naar het volledige interview met Stijn Ilsen:
In het nieuws: De lancering van de nieuwe SpaceX-raket, Starship, is uitgesteld. Maandag lukte de lancering niet, donderdag is er een nieuwe poging. De Super Heavy-raketbooster moet na de lancering terug op aarde komen. Door deze herbruikbare onderdelen in te zetten, ontketende SpaceX een revolutie.
- “Maandag was er een brandstofklep die blijkbaar niet goed meer klikte. (…) Ze gaan niet die gigantische raket laten ontploffen als ze weten dat er een probleem is. Ze repareren het probleem en ze doen het volgende keer gewoon opnieuw.”
- Ilsen: “Het woord revolutie is echt wel op z’n plaats. SpaceX is een van de allergoedkoopste aanbieders met een van de allerbetrouwbaarste raketten. En zij kunnen ook het vaakst vliegen. Zij zijn ongeveer een factor drie goedkoper dan standaard Europese raketten. Wat betekent dat zij min of meer een monopolie hebben.”
- “Starship is niet alleen een extreem grote raket, maar eentje die ook volledig herbruikbaar is. Waardoor ze niet een generatie, maar twee generaties voorstaan op alle concurrenten”, legt de ruimtevaart-expert uit. “Want de prijs per kilogram satelliet die je wil lanceren moet je nog eens delen door tien. En bovendien zijn die raketten gemaakt om binnen de 48 uur terug te worden gelanceerd.”
Ruimtevaart wordt commerciëler
- “SpaceX is bezig met het Starlink-systeem, dat internetsysteem vanuit de ruimte. Zij willen grotere en veel meer satellieten lanceren. Starship gaat voor hen het ideale werkpaard zijn om zo veel mogelijk van die satellieten de ruimte in te krijgen.”
- Ilsen kijkt naar de toekomst: “Er komen recentelijk heel veel commerciële zaken bij. Als zo’n gigantische raket beschikbaar komt, dan hebben we misschien wel meer niet-gouvernementeel geld dat richting de ruimtevaart gaat. Dan heb je die overheid veel minder nodig.”
(nd)