Stijgende vraag naar spliterwten: Amerikaanse sojaboeren met de handen in het haar

Stijgende vraag naar spliterwten: Amerikaanse sojaboeren met de handen in het haar
epa07595719 A farmer wears a President Donald Trump themed hat listens as he delivers remarks on supporting American farmers, in the Roosevelt Room at the White House in Washington, DC, USA, 23 May 2019. Trump announced a 16 billion US dollars in aid to farmers and also spoke on China tariffs, Iran, and his relations with Congressional Democrats. EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL

Sinds de interesse in vervangproducten voor vlees jaar na jaar stijgt, kan het aanbod aan spliterwten in de Verenigde Staten niet altijd even goed volgen. Alleen is het voor de talrijke sojaboeren niet evident om over te stappen op de productie van spliterwten.

Onlangs raakte bekend dat McDonald’s een proefproject rond plantaardige burgers gestart is. De hamburgerketen werkt daarvoor samen met Beyond Meat, een Amerikaans bedrijf dat veganistische vleesvervangers op de markt brengt. De nieuwe hamburgers, die overigens niet 100 procent vegan zijn, zullen tot het einde van het jaar verkrijgbaar zijn in 28 Canadese vestigingen van McDonald’s.

Spliterwten boven sojabonen

Eén van de hoofdbestanddelen van de vleesloze burgers van Beyond Meat, is een soort proteïne die enkel in spliterwten zit. Alleen ontstaan er steeds meer problemen met de aanvoer van die spliterwten, nu de interesse in substituten voor vlees stijgt. Beyond Meat waarschuwde daar in 2017 al voor.

Hoewel we onze productiecapaciteit aanzienlijk uitgebreid hebben om het productietekort aan te pakken, kunnen we een vertraging in de productie ervaren, ten opzichte van de vraag van de klanten.

Beyond Meat over het aanbod aan spliterwten

Overschakelen is niet simpel

In de Verenigde Staten zijn er heel wat sojaboeren actief. Zij zagen de prijzen van soja kelderen sinds de handelsoorlog met China. Waar de Chinezen vroeger de grootste klant waren van de Amerikaanse landbouwers, is die markt met de importheffingen van 25 procent grotendeels weggevallen. Ondertussen koopt China wel weer soja uit de Verenigde Staten, als teken van goodwill binnen de onderhandelingen. Toch zoeken de sojaboeren manieren om te diversifiëren.

Oogsten van de sojabonen – CJ via Pixabay

Hoewel sommige experts al opperden om sojaboeren richting de productie van spliterwten te begeleiden, is dat volgens anderen absoluut niet evident. Ook Vincent Smith, professor landbouweconomie aan de Montana State University, stelt dat niet alle bijkomende productie van spliterwten uit de Verenigde Staten zal komen.

‘Om van traditionele gewassen, zoals soja, over te schakelen naar spliterwten, zijn er aanpassingen aan de werktuigen en infrastructuur nodig’, schrijft hij in een opiniestuk voor de Amerikaanse nieuwswebsite MarketWatch. ‘Bovendien moeten landbouwers zonder ervaring met sojabonen dan ook nog eens de nodige expertise ontwikkelen’, aldus Vincent Smith.

De vleesmarkt is een blijver

De professor landbouweconomie werpt ten slotte nog een blik op de toekomst. ‘Het is nog onduidelijk een plantaardige hamburgers van de grond zullen komen, maar de industrie zal in ieder geval groeien. De totale omzet van vleesvervangers lag in 2018 rond 4,5 miljard dollar. Tegen 2022 zal de verkoop nog eens verdubbelen.’ Al blijft de sector nu nog een kleintje tegenover de vleesmarkt in de Verenigde Staten, met 200 miljard dollar omzet.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00