Key takeaways
- De Zwitserse industrie worstelt met de zwakkere vraag uit Europa, die nog wordt verergerd door een sterke frank.
- De frank is gestegen tot het hoogste niveau in bijna tien jaar door marktverliezen en wereldwijde spanningen, waardoor export duurder is geworden.
- De Zwitserse Nationale Bank (SNB) streeft naar prijsstabiliteit, met een inflatiedoelstelling van 0-2 procent, en verlaagt mogelijk de rente bij de volgende vergadering.
De voorzitter van de Zwitserse Nationale Bank, Thomas Jordan, gaf donderdag toe dat de sterke positie van de Zwitserse frank een grote uitdaging vormt voor de Zwitserse industrie. Deze sector kampt al met een afnemende vraag vanuit Europa, met name vanuit Duitsland.
Tijdens een bijeenkomst benadrukte Jordan dat Duitsland en Europa cruciale afzetmarkten zijn voor de Zwitserse industrie. Wanneer de economische groei in deze regio’s achterblijft, heeft dit direct negatieve gevolgen voor de vraag naar Zwitserse industriële producten.
Economische factoren
De Zwitserse frank heeft deze maand het hoogste punt in bijna tien jaar bereikt tegenover de euro. Dit werd veroorzaakt door aanzienlijke dalingen op de aandelenmarkten, wereldwijde economische onzekerheden en oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Deze factoren hebben investeerders ertoe aangezet hun toevlucht te zoeken in de frank als veilige haven.
De munt heeft sinds juni ook terrein gewonnen ten opzichte van de dollar, waardoor de Zwitserse export duurder is geworden. Jordan benadrukte dat de SNB streeft naar prijsstabiliteit, met een inflatiedoelstelling van 0-2 procent, die al meer dan een jaar wordt gehaald.
Door de stijging van de munt ten opzichte van de dollar, kampen ook exporteurs naar de VS met hogere kosten. De centrale bank van Zwitserland blijft zich richten op het handhaven van prijsstabiliteit, met een inflatiedoelstelling tussen 0 en 2 procent. Deze doelstelling wordt al meer dan een jaar succesvol nageleefd.
Monetair beleid
Dankzij de snelle reactie van de Zwitserse centrale bank op de stijgende inflatie, kon ze de rente dit jaar tweemaal verlagen. Hoewel de SNB-rente het belangrijkste instrument blijft, overweegt de bank ook valutamarktinterventies indien nodig, aldus Jordan.
De huidige marktverwachtingen geven een kans van 70 procent op een renteverlaging van 25 basispunten tijdens de volgende bijeenkomst op 26 september, met een kleinere kans van 30 procent op een verlaging van 50 basispunten vanaf het huidige niveau van 1,25 procent.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!