De koers van de Amerikaanse dollar is de laatste tijd flink gestegen ten opzichte van de euro. Dat heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. Wie op vakantie gaat naar de Verenigde Staten, Curaçao of Aruba is duurder uit.
Een jaar geleden kreeg je voor een euro nog zo’n 1,22 dollar, maar inmiddels is dat nog maar rond de 1,05 dollar. De euro is dus zwakker geworden, of, als je het andersom bekijkt, de dollar sterker.
Dat heeft voor- en nadelen. Eerst maar de voordelen. Een bedrijf uit de eurozone, dat exporteert naar de VS is voordelig uit. Als je dezelfde prijs in euro’s rekent, dan hoeft een Amerikaanse afnemer namelijk minder dollars neer te leggen voor jouw product, zodat de vraag waarschijnlijk zal stijgen. Of een Belgische exporteur krijgt voor de dollars die hij in de VS ontvangt meer euro’s.
Ook zullen winsten van bedrijven die veel omzet boeken in de VS, zoals Ahold Delhaize, omgerekend in euro’s hoger uitvallen.
Meer toeristen uit de VS
Verder krijgen Amerikaanse toeristen die naar de eurozone op vakantie gaan meer euro’s voor hun dollars, zodat vakantie voor hen goedkoper wordt. Ze kunnen een grotere pizza en meer souvenirs betalen van hun zuurverdiende centjes.
Nadelen
Maar je raadt het al, het werkt ook de andere kant op. En dan kan de sterke dollar juist een nadeel zijn. Als je spullen importeert uit de VS bijvoorbeeld, dan ben je meer euro’s kwijt, of je kunt voor dezelfde hoeveelheid euro’s minder kopen. En een tripje naar New York, of een rondreis door de Rocky Mountains, wordt voor ons een stuk duurder.
Ook Curaçao, Aruba en Dubai worden duurder
Dat geldt overigens ook voor een vakantie naar bijvoorbeeld Curaçao, Aruba of onder meer Dubai. Want op Curaçao (en het Nederlandse deel van Sint Maarten) hebben ze de Antilliaanse gulden en op Aruba de florin. Die zijn gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. En in de Dubai, één van de emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten, is de waarde van de dirham gekoppeld aan die van de dollar.
Als je naar onder meer Bonaire, Ecuador of Panama gaat, dan betaal je zelfs gewoon met dollars. Ook een reisje die kant op is dus duurder geworden.
Grondstoffenprijzen in dollars
Het beeld van winnaars en verliezers is overigens niet altijd zwart-wit, zegt Bas van Geffen, macro-econoom bij Rabobank, die onder meer het beleid van de Europese Centrale Bank volgt. Want grondstoffenprijzen zijn vaak in dollars. “Dus exporterende bedrijven die profiteren van de sterkere dollar zullen waarschijnlijk ook onderdelen of grondstoffen moeten inkopen, waar ze dus meer euro’s voor kwijt zijn.”
Daarbij is er nu door lockdowns in dat land minder vraag uit China (waarvan de munt de facto is gekoppeld aan die van de dollar), zodat het voordeel van een sterke dollar minder telt. Ook is het door de problemen met voorraadketens in China lastiger om bepaalde onderdelen te importeren, zodat exporterende bedrijven bepaalde producten mogelijk niet of moeilijker kunnen maken.