Stemtechnologie wordt het centrum van het huishouden

Meer dan de helft van alle breedband-huishoudens wil van stemtechnologie gebruik kunnen maken om apparaten te besturen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Parks Associates bij Amerikaanse consumenten.

Vastgesteld werd dat 55 procent van de ondervraagden te kennen gaf op spraakherkenning beroep te willen doen om zijn entertainment-platformen en andere apparaten in de intelligente woning te kunnen bedienen. Er moet volgens de onderzoekers daarbij geconcludeerd worden dat consumenten de stemtechnologie niet als een afzonderlijke toepassing beschouwen, maar wel als een toegangspoort voor een brede waaier andere toestellen willen hanteren. Uit het onderzoek bleek tevens dat meer dan 75 procent van de respondenten geconnecteerde apparaten – zoals verlichting of verwarming – vanop een entertainment-platform wil kunnen aansturen.

Controle

“De meeste consumenten zien geconnecteerde toepassingen voor entertainment, veiligheid en controle niet als geïsoleerde producten,” benadrukt Brett Sappington, onderzoeksdirecteur bij Parks Associates. “De gebruiker verwacht dat geconnecteerde producten kunnen samenwerken en vanop één platform – zoals Amazon Echo en Google Home – kunnen worden aangestuurd.” Wel wordt opgemerkt dat privacy ook bij de intelligente woning en geconnecteerd entertainment de belangrijkste bekommernis van de gebruiker blijft. Daarbij bleek dat 66 procent van de eigenaars van intelligente producten een groot belang hechten aan veiligheidswaarschuwingen. “Die bezorgdheid neemt echter af wanneer de consumenten de kans krijgt een grotere controle over hun persoonlijke gegevens te behouden,” verduidelijkt Glenn Hower, analist bij Parks Associates. “Met een grotere controle over de eigen persoonsdata blijkt nog slechts 17 procent zich zorgen over zijn privacy te maken.” Opgemerkt wordt nog dat tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar 12 procent van de Amerikaanse gezinnen op stemtechnologie beroep deed, tegenover 5 procent tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Geen enkele andere sector in de consumentenelektronica kent volgens Parks Associates een even snelle groei. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20