Stemmenkanon Emir Kir uit PS gezet

De tuchtcommissie van de Brusselse PS heeft Emir Kir uit de partij gezet naar aanleiding van zijn contacten met ultranationalistische Turken. Dat berichten verschillende Belgische media op zaterdag op basis van persagentschap Belga.

De burgemeester kwam in de problemen in begin december toen zes Turkse burgemeester hem een bezoek brachten. Twee van hen waren namelijk lid van MHP, een ultranationalistische partij met banden met de Grijze Wolven. Dat is een paramilitaire groep die tot in de jaren ’90 actief was.

Op dinsdag gaf Kir zijn schuld toe aan de tuchtcommissie van de Brusselse PS. Hij zei dat hij een inschattingsfout gemaakt had en beloofde in de toekomst waakzamer te zijn.

Op vrijdag, na zes uur vergaderen, werd hij toch uit de partij gezet. Kir kan wel nog in beroep gaan. Voorlopig is het nog niet duidelijk of hij dat van plan is.

Aan Belga reageerde hij teleurgesteld. ‘Ik lijk helemaal niet op de karikatuur die ze van mijn persoon gemaakt hebben’, klonk het. ‘Ik ben een linkse man, een man met een overtuiging en een man van actie. Mijn resultaten op lokaal en federaal niveau pleiten voor mij. Ze tonen mijn gebrek aan welwillendheid tegenover extreemrechts voldoende aan. Ik heb mijn leven gewijd aan het bestrijden van extreemrechts, te werken aan meer sociale gelijkheid en mij in te zetten ten dienste van het volk.’

‘Niemand staat boven de principes’

De PS-militant die de klacht indiende, Jérémie Tojerow, reageerde tevreden. Op Facebook liet hij optekenen dat de beslissing ‘de eer van de socialisten herstelt’. Zo zou de Brusselse PS hebben aangetoond ‘dat niemand boven de fundamentele principes en strijdpunten staat, of het nu een eenvoudig militant is, of een belangrijk mandataris.’

Kir kon bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 maar liefst op 48 procent van de naamstemmen rekenen bij de PS in Brussel. Bij de federale verkiezingen van vorig jaar behaalde hij de op een na beste score van de lijst.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20