De 13 steden met de beste werk-privébalans? Een aantal zal u verrassen

13. Madrid, Spanje — 33,28 uur per weekOnline business-to-business marktplaats Expert Market heeft een rangschikking opgesteld van de steden waar mensen de beste werk-levensbalans genieten. Daarvoor deed de site beroep op data van 71 steden die ze bij de Zwitserse bank UBS haalde en waarbij o.a. rekening werd gehouden met het aantal uren dat mensen per week en per jaar werken en hoe veel vakantiedagen ze nemen.

De top-13 steden liggen alle in Europa, al zijn in totaal wel 12 verschillende landen vertegenwoordigd. Frankrijk krijgt twee vermeldingen, Groot-Brittannië geen enkele.  In al deze steden wordt minder dan 33,5 uur per week gewerkt, in de stad die de rangschikking aanvoert zelfs amper 30,8 uur per week:

madrid spain siesta tired sleep

Spanjaarden hebben de reputatie in de namiddag een lange siësta te nemen om de hitte te vermijden. Die siësta kort de werkdag wel degelijk voor een groot stuk in. Spanje kent een heel specifieke indeling van de dagtaak. Dat is het gevolg van de levenswijze die de Spaanse bevolking al eeuwenlang hanteert en waarbij onder meer het ontbijt pas om elf uur in de voormiddag wordt genuttigd en het openbare leven rond twee uur in de namiddag stilvalt voor een middagmaal en een siësta, die gebruikt wordt om beschutting te zoeken voor de warmste periode van de dag. Pas rond vier uur in de namiddag worden de activiteiten weer opgenomen, tot rond negen uur in de avond opnieuw aan tafel wordt gegaan voor het diner.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20