Mekka en Medina lonken met versoepeld vastgoedbeleid naar buitenlandse investeerders

Voortaan kunnen buitenlandse partijen in de Saoedische heilige steden Mekka en Medina vastgoed bezitten. Dat heeft de regering van Saoedi-Arabië beslist. Voorwaarde is wel dat de betrokken entiteit een notering heeft aan de Tadawul, de Saoedische aandelenbeurs. De beslissing betekent een belangrijke impuls voor de vastgoedsector van het land.

Buitenlanders kunnen in principe geen toelating krijgen om in de heilige Saoedische steden Mekka en Medina vastgoed te bezitten. De Saoedische ministerraad heeft nu echter beslist om bedrijven met een notering aan de Saoedische beurs een uitzondering op dat verbod toe te staan. De maatregel kadert volgens waarnemers in het streven van Saoedi-Arabië om zijn positie als zakencentrum in de regio te versterken.

Emiraten

Tot nu toe moest het land met lede ogen toekijken hoe grote internationale ondernemingen weliswaar in Saoedi-Arabië zaken kwamen doen, maar ervoor kozen om hun regionale zetel in centra in de Verenigde Arabische Emiraten, zoals Dubai of Abu Dhabi, te vestigen. Met dat streven in het achterhoofd probeerde Saoedi-Arabië ook zijn hoofdstad Riyad bij buitenlandse partijen te promoten.

Volgens de nieuwe wet zullen ook buitenlandse investeerders met een natuurlijke of zakelijke identiteit en in het bezit van een vergunning om een professionele of economische activiteit uit te oefenen, voor die activiteiten in de steden Mekka en Medina kunnen verwerven. ‘Voorwaarde is wel dat de investering moet gebeuren binnen een periode van vijf jaar na de verwerving van het vastgoed’, luidt het nog.

De Saoedische regering had midden vorig decennium nog bepaald dat buitenlanders geen toelating konden krijgen om in Mekka of Medina immobiliën te bezitten. Die maatregel moest volgens de autoriteiten garanderen dat de inkomsten uit het vastgoed van beide steden in de Saoedische economie bleef en niet naar het buitenland zou afvloeien.

Anderen wezen echter op de voordelen van die buitenlandse aanwezigheid voor de lokale bevolking en economie.

Nieuwe steden

Het recht op het bezit van vastgoed door expats is tot nu toe in Saoedi-Arabië sterk gelimiteerd. Daarbij wordt wel een verschil gemaakt tussen burgers van de landen van de Gulf Cooperation Council (GCC) en andere buitenlanders.

Er geldt ook een strikte reglementering voor de mogelijkheden van buitenlandse bedrijven om Saoedisch vastgoed te verwerven. Die wet heeft ook betrekking op Saoedische bedrijven met een buitenlandse minderheidsaandeelhouder. In de nieuwe economische steden die het land bouwt is een soepeler regelgeving voorzien.

(evb)

Meer