Stadstaat Singapore maakt ruimte voor… landbouw

Singapore, één van de meest verstedelijkte naties van de wereld, maakt een gebied van ongeveer 60 hectare vrij voor landbouwactiviteiten.

Dat heeft Lawrence Wong, minister van nationale ontwikkeling van Singapore, gemeld. Voor de eerste keer in verschillende decennia krijgt de landbouw in Singapore daarmee een grotere oppervlakte ter beschikking. De terreinen worden echter gereserveerd voor hightech-landbouw, die het land een grotere voedselgarantie moet bezorgen. Na Macao en Monaco is Singapore het meest dichtbevolkte land van de wereld. De Aziatische stadstaat, die ruim 5,6 miljoen inwoners telt, moet dan ook meer dan 90 procent van de voedselvoorraden voor de lokale bevolking invoeren. Dat maakt Singapore financieel ook bijzonder kwetsbaar voor onder meer productiestoringen bij buitenlandse leveranciers. Tevens maakt de Singaporese regering zich bezorgd over de mogelijke impact van de klimaatverandering op de visvangst, die een belangrijk deel van het lokale dieet vormt.

Export

Ongeveer 8 procent van de totale visconsumptie in Singapore wordt op dit ogenblik gedekt door binnenlandse aanvoer. Eenzelfde niveau wordt opgetekend bij groenten. Bij de eierconsumptie loopt die binnenlandse dekking op tot bijna 25 procent. “Met zijn beperkte oppervlakte zal het land nooit is staat zijn om alle voeding te produceren die zijn bevolking nodig heeft,” benadrukt minister Wong. “De introductie van nieuwe landbouwtechnieken laat echter wel toe om de eigen productie gevoelig op te drijven en de tekorten te beperken.” Eugene Tan, politiek analist aan de Singapore Management University, benadrukt dat het initiatief op het gebied van voedselzekerheid wellicht geen gigantische resultaten zal opleveren, maar hij voegt eraan toe dat de stadstaat mogelijk een belangrijke meerwaarde kan creëren door de ontwikkeling van innoverende technologieën die naar andere landen kunnen worden uitgevoerd. De analist maakt daarbij een vergelijking met de Singaporese technologieën voor waterwinning, die immers over de hele wereld werden geëxporteerd. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20