Wat begon als een veelbelovende nieuwe sector heeft lijden onder een dalende verkoop en slechte beursresultaten. Wat is er mis de cannabisindustrie in Canada?
Canada was vorig jaar in oktober het tweede land ter wereld dat cannabis legaliseerde. Kwekers, investeerders en ondernemers waren euforisch toen ze voorspellingen te horen kregen dat de verkoop van de groene rookwaren snel miljarden dollars zou bedragen.
We zijn intussen iets meer dan een jaar verder. Het lijkt erop dat de cannabiszeepbel op barsten staat. Canada’s grootste leveranciers hebben eerder deze maand teleurstellende kwartaalresultaten gepubliceerd. Op de beursindexen worden wietgerelateerde effecten massaal gedumpt, volgens beursanalist The Motley Fool. Wat ooit een beloftevolle nieuwe sector bleek te worden is nu het zwarte schaap van investeerders. De Canadese wietbedrijven presteren veel minder goed dan gedacht om verschillende redenen.
Schandalen
Verschillende groene kolossen kwamen al snel na hun debuut in opspraak. CannTrust Holdings, één van de grootste en bekendste wietkwekers van Canada, bleek vijf maanden lang wiet te kweken én te verkopen in vijf serres die nog niet gecontroleerd waren door de overheid. Ze beschikten dus niet over belangrijke wettelijke vergunningen, een groot taboe in een sector die nog maar net uit de illegaliteit gehaald werd. CannTrust raakte zijn licentie kwijt om wiet te verkopen.
Verschillende kaderleden van CannTrusts concurrent Aphria Inc verrijkten zichzelf door belastingen te ontduiken. CEO Vic Neufeld moest aftreden, het bedrijf zag zijn aandeel sindsdien met meer dan 50 procent dalen.
Een andere cannabisonderneming die zich meer op e-commerce toelegt, Namaste Technologies, moest zijn CEO Sean Dollinger ook laten gaan wegens frauduleuze praktijken. Ook Namaste zag de aandelenkoers kelderen met meer dan 70 procent.
Problemen op de Canadese markt
Misschien wel het belangrijkste probleem is het gebrek aan verkooppunten. Het proces om een kleinhandellicentie te verkrijgen is tergend traag, en aan enorm veel regulering onderworpen. Met als gevolg dat er gewoon te weinig wietshops zijn om het product aan de man te brengen. Veel wietfanaten blijven hierdoor afhankelijk van de zwarte markt.
De Canadese regering heeft beloofd om werk te maken van een sneller licentieproces. Binnenkort komen ook voor het eerst afgeleide producten zoals spacecake en cannabisdrankjes op de markt. Dat kan de sector een broodnodige boost geven.