Spyphone traceert in het geheim elke beweging van een werknemer

Bedrijven kunnen op de markt voor hun personeel smartphones kopen waarop standaard spyware is geïnstalleerd, zodat het voor de directie gemakkelijker wordt het gedrag van hun medewerkers te controleren. Dat heeft de Britse krant The Times gemeld.

De toestellen worden op de markt gebracht door het bedrijf Spyfones uit Californië, dat zelf aangeeft de bedrijven tegen onaanvaardbaar gedrag te willen beschermen of ongeruste echtgenotes de nodige gemoedsrust te bezorgen. De Amerikaanse onderneming voegt eraan toe dat de drager van het apparaat op geen enkele manier zal kunnen vermoeden of achterhalen dat zijn gedragingen worden gevolgd. “De toestellen zijn quasi identiek aan de smartphones die door fabrikanten zoals Samsung of Apple op de markt worden gebracht,” aldus The Times. De krant merkt op dat zogenaamde stalkerware vaak met legitieme motieven – zoals ouderlijke controle – wordt gepromoot, maar waarschuwt dat deze technologieën slechts onder heel strikte omstandigheden op de werkvloer mogen worden gehanteerd.

Verontrustend

Frederike Kaltheuner, beleidsverantwoordelijke bij Privacy International, noemt het aanbod van Spyfones echter bijzonder verontrustend. Vooral het feit dat de spyware standaard op de telefoons is geïnstalleerd, getuigt volgens haar van bijzonder achterbaks bedoelingen en is er een duidelijke wil om de gebruiker van het apparaat te misleiden en bedriegen. Sean Richard, topman van Spyfones, zegt dat de onderneming nazicht doet over zijn klanten, maar geeft toe niet altijd te weten waarvoor de koper de apparaten zal gebruiken. “Er worden vragen gesteld en steekproeven georganiseerd, maar net zoals bij de verkoop van vuurwapens kan nooit met absolute zekerheid worden gegarandeerd dat er van de technologie geen misbruik zal worden gemaakt,” betoogt hij. Volgens Pam Cowburn, directeur bij de Open Rights Group, druist het tegen alle ethische regels in om een persoon zonder zijn medeweten of goedkeuring te bespioneren. Verwezen wordt naar een recente uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, die heeft bepaald dat bedrijven geen recht hebben de email van hun medewerkers te lezen. “De beschikbaarheid van spyphones op de markt maakt duidelijk waarom de uitspraak van het Europees Hof van cruciaal belang is,” aldus nog Cowburn. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20