Spotify heeft ‘beste jaar ooit’, verloor nooit meer geld

Het Zweedse bedrijf Spotify, aanbieder van online muziekstreams, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,95 miljard euro. Dat betekende een stijging met 80 procent tegenover het jaar voordien.

Inmiddels telt het bedrijf meer dan 28 miljoen betalende abonnees. Het bedrijf zegt dan ook het beste jaar uit zijn geschiedenis achter de rug te hebben. Het nettoverlies liep echter op van 162 miljoen euro naar 173 miljoen euro. Net zoals de meeste andere streamingdiensten, die aan componisten en uitvoerders belangrijke auteursrechten moeten betalen, heeft Spotify nog nooit winst gemaakt. In totaal kende Spotify vorig jaar 89 miljoen maandelijkse gebruikers. Dat betekende een stijging met 50 procent tegenover het jaar voordien. Het grootste deel van dat publiek doet echter beroep op de gratis diensten van het bedrijf.

Investeringen

“De omzetgroei is weliswaar een positieve ontwikkeling, maar het blijft een feit dat de activiteit van Spotify verlieslatend blijft,” merkt Mark Mulligan, analist bij Midia Research, op. “Het valt dan ook bijzonder moeilijk om een pad naar een winstgevend project te identificeren.” Het bedrijf boekte vorig jaar 1,74 miljard euro inkomsten uit abonnementsgelden. Dat betekende een stijging met 78 procent tegenover het jaar voordien. De inkomsten uit reclame namen met 98 procent toe tot 196 miljoen euro. Vergoedingen voor auteursrechten en distributiekosten liepen anderzijds met 85 procent op tot 1,63 miljard euro. De verliezen moeten gedeeltelijk worden toegeschreven aan de zware investeringen die Spotify in technologie en marketing heeft laten optekenen om de concurrentie met rivalen zoals Apple Music te kunnen aangaan. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20