Sportwereld bloedt harder dan de rest door corona: ‘Niet gewend om met externe crisissen om te gaan’

De inkomsten van de wereldwijde sportindustrie zullen tot 2025 jaarlijks een gemiddelde groei met 3,3 procent laten optekenen. Dat is een duidelijke terugval tegenover de vorige periode, toen de omzet jaarlijks met gemiddeld ongeveer 8 procent opliep.

Dat blijkt uit een rapport van de consultant PricewaterhouseCoopers (PwC), gebaseerd op een enquête bij bijna achthonderd experts in meer dan vijftig landen.

De achteruitgang moet volgens de onderzoekers worden gelinkt aan de uitbraak van de coronapandemie. 30 procent van de respondenten verwacht de volgende jaren ook geen enkele groei of zelfs een inkrimping voor de sector.

Intern

Volgens ruim 25 procent van de respondenten bleek de sportsector veel minder goed voorbereid op de uitbraak van de coronacrisis dan andere industrieën. Nog eens 31 procent was van mening dat de sportwereld minder goed was uitgerust om de pandemie op te vangen dan de gemiddelde economie.

Uit de studie blijkt dat de uitbraak van de coronacrisis in de inkomsten van de sportorganisaties een daling tussen 30 en 40 procent heeft veroorzaakt.

‘De sportsector is niet gewend met externe crisissen te moeten afrekenen,’ betogen de onderzoekers. ‘Bij de grootste klappen moet vaak naar een interne oorzaak – zoals corruptie of doping – worden gewezen. Dat heeft de sector een gevoel van veiligheid tegen externe invloeden gegeven.’

‘Die sfeer van onaantastbaarheid is door de uitbraak van het coronavirus onderuit gehaald. In veel gevallen bleek men niet op strategieën voor risicobeheer te kunnen teruggevallen. Er bestonden nauwelijks noodplannen. Daardoor werden kortzichtige praktijken op het gebied van financiering, cashflow en kostenbeheer op een dramatische manier blootgelegd.’

Transformatie

Tevens bleek dat ruim 70 procent van de respondenten vreest dat de sportwereld zich pas over twee tot drie jaar helemaal van de coronacrisis zal hebben hersteld. Veel respondenten zeggen trouwens te verwachten dat de sterkste groei – 7,2 procent – door sectoren zoals gokplatformen en games zal komen.

‘De groei van de historische inkomstenbronnen van de sector zal volgens de experts gevoelig lager liggen,’ staat in het rapport. ‘Bij licenties en merchandising zou nog een omzetstijging met gemiddeld 3,4 procent mogen worden verwacht, gevolgd door mediarechten (3,2 procent) en sponsoring en reclame (2,2 procent).’

Bij de inkomsten uit de ticketverkoop en de consumptie op locatie zal volgens het rapport echter waarschijnlijk niet meer dan een status quo kunnen worden bereikt.

Ongeveer 70 procent van de ondervraagden vermoedt dat de sportorganisaties hierdoor in de toekomst meer aandacht zullen besteden aan de diversificatie van hun inkomstenbronnen. Volgens 78,4 procent zullen ook meer inspanningen worden gedaan om de digitale transformatie te versnellen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.