Als elk keizerrijk ‘brood en spelen’ nodig heeft, waar kan de doorsnee burger nu dan nog naar toe? Sportbonden staan voor verscheurende keuzes.
Sport is ‘big business’. Naast inkomtickets spenderen Amerikaanse sportfans jaarlijks ook nog eens 15 miljard dollar aan sportartikelen allerhande. Overal ter wereld betalen fans abonneegeld op sportkanalen om ‘live’ wedstrijden te kunnen kijken. 3,2 miljard mensen in 188 landen bekeken vorig jaar op zijn minst één wedstrijd van de Engelse Premier League. De tv-rechten voor die competitie bedragen 3,3 miljard euro per seizoen. Supporters associëren zich graag met de bedrijven die hun favoriete club sponsoren. De globale omzet uit sportsponsoring wordt geschat op 60 miljard euro per jaar. Jaarlijks wordt voor 165 miljard euro illegaal gegokt op sportwedstrijden. Meer dan 1 op elke 2 Amerikanen heeft vorig jaar een sportweddenschap geplaatst, berekende The Economist.
Voor vele sportfans is de wedstrijd van hun favoriete team het hoogtepunt van de week. De plotselinge annulering van sportevenementen vanwege de coronavirusepidemie is door die fans als een slag onder de gordel geïncasseerd.
Alle grote sportevenementen van het jaar zijn uitgesteld
Alle grote sportevenementen van het jaar zijn nu uitgesteld: de Olympische Spelen, Euro 2020, de Copa America, Roland-Garros, de Formule 1, de NBA, de NFL, de grote wielerklassiekers,…
De economische gevolgen zullen aanzienlijk zijn, maar de afgelastingen zijn begrijpelijk. Grote aantallen mensen laten samenkomen tijdens een pandemie is gevaarlijk. Massa-evenementen vereisen ook de aanwezigheid van politie en hulpdiensten. Die zijn vandaag elders nodig.
Het belang van ‘brood en spelen’
De Romeinen begrepen het belang van “brood en spelen”. Die voedden niet enkel het publiek, maar hield het ook bezig. Gladiatorenspelen en wagenrennen waren de Champions League en de Tour de France van die tijd.
Wat nu? De econoom Tyler Cowen stelt voor om een klein aantal elite-atleten te testen op het virus en ze vervolgens te isoleren. Na een quarantaineperiode kunnen die dan demonstratiewedstrijden spelen in lege stadions of zalen om het volk te vermaken. De wedstrijden kunnen dan via internet of televisie worden gevolgd. Het geldcircus schiet dan weer in gang…
No fans… no way
Een idee dat de moeite waard is om te onderzoeken?
De Premier League-spelers zijn er alvast niet voor te vinden. De krant Daily Mail opent haar sportkatern dinsdag met de titel ‘No fans… no way’. Spelers van alle Engelse niveaus zouden tegen competities zonder toeschouwers zijn. Zo’n voorstel kwam vorige week van de Premier League en de Engelse Football League (EFL) om de huidige competitie te beëindigen. Dat gebeurde ook vooraleer de Britse premier Johnson maandag samenscholingen van meer dan 2 mensen verbood.
Volgens de Daily Mirror zou de Premier League zelfs een plan hebben om de competitie al begin mei en achter gesloten deuren te hervatten. Op die manier leeft de voetbalcompetitie de voorwaarden van haar multi-miljarden-tv-contract na. Volgens de krant zijn de spelers eerst en vooral bekommerd om hun eigen welzijn en dat van hun familie. Maar verder vinden ze het oneerlijk tegenover de fans om achter gesloten deuren te spelen.
Maar er is ook een financiële realiteit. Spelers zijn zich ervan bewust dat wanneer de clubs het zonder televisiegeld moeten stellen, dit gevolgen zal hebben voor hun salaris.
Ook de crisiscel van de Belgische voetbalbond zegt zich over verschillende scenario’s met betrekking tot het verdere verloop van de competities te buigen. Zowat alle sportbonden wereldwijd staan voor een fundamentele keuze. Ofwel wordt het seizoen als ‘niet gespeeld’ beschouwd, ofwel bepaalt de huidige stand op de ranglijst tevens de eindstand van de competitie. Met alle gevolgen en heisa die daarbij hoort.
Aangezien veel competities voor vergelijkbare dilemma’s staan, bestaat wat betreft het voetbal de kans dat de UEFA richtlijnen gaat bepalen voor het beëindigen van competities. Dat zou de landelijke bonden van complexe discussies verlossen. Maar dat er clubs sportief en financieel benadeeld zullen worden, lijkt onontkoombaar.