Lijken uit Noord-Korea spoelen in spookschepen aan op Japanse kust

Er spoelen weer spookschepen aan op de kust van Japan. Op de boten liggen vaak menselijke resten. Dat fenomeen doet zich al enkele jaren voor, maar de laatste tijd is het probleem groter geworden. Experts weten niet wat er aan de hand is.

In heel november zijn al 28 spookschepen aangespoeld, stelt The New York Times. Op het einde van het jaar neemt het aantal toe, vermoedelijk omdat het op zee dan veel gevaarlijker wordt. Experts denken dat de schepen een teken zijn voor de slechte levensomstandigheden in Noord-Korea. Door voedseltekorten zijn mensen wanhopig. Door extreme droogte is een groot deel van de graanproductie mislukt. De schepen die ze gebruiken om te gaan vissen zijn echter bijzonder fragiel en oud.

Op basis van onderzoek weten experts ook dat de mensen in kwestie niet gezond waren. Het ziet er dus naar uit dat ook de gezondheid van de Noord-Koreaanse bevolking er slecht aan toe is. Sommige experts geloven dat de economische sancties de reden voor het probleem zijn. Daardoor hebben ze een grotere vangst nodig en moeten vissers op de eigen markt meer verdienen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20