Spanje zet grote stap richting geleidelijke afschaffing van kernenergie

Spanje zet grote stap richting geleidelijke afschaffing van kernenergie
Spanje wil afscheid nemen van kernenergie – Getty Images

De Spaanse regering heeft deze week een belangrijke beslissing genomen over de toekomst van het kernafval. Dit betekent een belangrijke stap voorwaarts in Spanje’s uitfasering van kernenergie, die gepland staat voor 2035.

Waarom is dit belangrijk?

Kernenergie is een van de grootste twistpunten tussen de lidstaten van de Europese Unie. Er zijn fervente voorstanders (aangevoerd door Frankrijk), landen die hun uitfasering uitstellen (België in het bijzonder) en andere die nog maar net begonnen zijn (Polen bijvoorbeeld). Tegelijkertijd besluiten andere landen om kernenergie af te bouwen: Duitsland onlangs en Spanje binnenkort.

In het nieuws: Spanje neemt een besluit over zijn kernafval.

  • Dinsdag heeft de Spaanse regering het zevende algemene plan voor radioactief afval goedgekeurd. Dit betekent het einde van een (zeer) lange saga. En een cruciale stap op weg naar de uitfasering van kernenergie.

Het beheer van het meest radioactieve afval vormde een probleem

De details: Elke kerncentrale beheert tijdelijk zijn eigen afval.

  • In 2006 koos de Spaanse regering voor een gecentraliseerde tijdelijke opslagplaats, ATC genaamd. Hierin zou het gevaarlijkste afval (hoogactief en langlevend) van alle energiecentrales van het land worden opgeslagen. Maar de daaropvolgende regeringen hebben moeite gehad om het project te realiseren.
  • Er moest met name een locatie worden gevonden. In 2011 werd gekozen voor de gemeente Villar de Cañas (autonome gemeenschap Castilla-La Mancha), ten zuidoosten van Madrid. De socialisten kwamen echter aan de macht in de regio en vertraagden het programma aanzienlijk. Kort daarna kwamen ze aan het hoofd van het koninkrijk te staan. In 2018 besloot de regering Sánchez I het project te bevriezen.
  • En nu, eind 2023, wordt het hele ATC-project geschrapt. In plaats van al het kernafval te centraliseren, besloten Pedro Sánchez en zijn team dat elke centrale zijn eigen opslagfaciliteit zou krijgen.
    • In totaal zullen er zeven zijn: één bij de vijf fabrieken die nog in bedrijf zijn en één bij de twee faciliteiten die momenteel worden ontmanteld.
  • Dit is een tijdelijke oplossing. Elke centrale bewaart zijn afval ongeveer vijftig jaar. Net lang genoeg om de Deep Geological Repository (DGR) te laten verrijzen. Die moet in de jaren 2070 klaar zijn om al het meest radioactieve afval te ontvangen.
  • Dit nieuwe plan kost iets meer dan het vorige. 20,22 miljard voor de periode 2024-2100, volgens de regering.

Spanje zal in 2035 volledig kernenergievrij zijn

Context: Kernenergie is nog steeds goed voor een vijfde van de Spaanse elektriciteitsproductie.

  • De zeven reactoren in de vijf nog werkende kerncentrales leveren volgens El Pais ongeveer 20 procent van de elektriciteit van het land.
  • In 2019 werd beslist dat ze allemaal gesloten zouden worden in de periode 2027-2035. Oorspronkelijk waren ze ontworpen om 40 jaar te werken, maar uiteindelijk zullen ze nog een paar jaar worden gebruikt. De oudste in bedrijf, Almaraz 1, werd operationeel in 1983.
  • De geleidelijke afschaffing van kernenergie leidde begin dit jaar tot verhitte discussies in de aanloop naar de algemene verkiezingen van juli vorig jaar. De belangrijkste oppositiepartij, de Partido Popular, beloofde de afschaffing te annuleren.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.