De Spaanse regering werkt aan een strategie om de Covid-19-pandemie aan te pakken zoals een normale griepgolf. Dat bericht de Spaanse krant El País. Ook op Europees niveau wil premier Pedro Sanchez dit debat openbreken. Nu de meer besmettelijke, maar minder ziekmakende en dodelijke Omikronvariant in heel Europa de bovenhand neemt, gaan steeds meer stemmen op om de strenge maatregelen te laten vieren.
In de praktijk houdt die herziening in dat Covid niet meer dag op dag wordt opgevolgd met besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en sterftecijfers. In de plaats wordt, zoals bij een normale griepepidemie, een schatting gedaan van de verspreiding van de ziekte aan de hand van stalen.
De Spaanse regering heeft de afgelopen weken al gesleuteld aan de strategie, maar het zijn de verantwoordelijken van het CCAES, het Spaans Centrum voor de Coördinatie van Waarschuwingen en Medische Noodsituaties, en de Waarschuwingscommissie om de finale beslissing te maken.
“Op Europees vlak proberen we dit debat ook open te breken. De minister van Volksgezondheid (Carolina Darias, red.) heeft het al opgeworpen bij de andere Europese vakministers”, verklaarde premier Sanchez bij radiozender Cadena SER. De voorbije maanden werd in Spanje ook al vaak gedebatteerd over de hoge maatschappelijke en economische kost van de maatregelen, en dan vooral lockdowns. Uit studies blijkt ook dat, voor de Spanjaarden onder 50 jaar, zelfmoord meer doden maakte dan Covid.
De voornaamste oorzaak voor het wegnemen van de hijgerigheid rond het coronavirus, is de impact van de Omikronvariant op de cijfers. Steeds vaker wordt die vergeleken met een gewone griep: Omikron is zeer volatiel en besmettelijk, maar de kans dat wie besmet is in het ziekenhuis belandt of er aan sterf, ligt vrij laag. Ter vergelijking: in de eerste golf in Spanje lag de mortaliteitsratio op 13 procent: 13 procent van alle besmette mensen stierven aan het virus. Nu, tijdens de zesde golf, ligt dat cijfer nog op één procent.
Medische sector
In Spanje zelfs leidt dit debat ook tot discussies binnen de medische wereld. Eén op drie medische verenigingen pleit om de Covid-bladzijde om te slaan en terug te keren naar “het oude normaal”, schrijft El País. De anderen vinden dit te voorbarig, en pleitten nog voor voorzichtigheid, nu Spanje met een zesde coronagolf kampt. Vooral Semfyc, de Spaanse vereniging voor huis- en gemeenschapsgeneeskunde, lijkt voorstander voor een terugkeer naar pre-coronatijden; andere huisartsenverenigingen en epidemiologen houden de huidige manier van werken liever nog wat langer aan.
(ddw)