Spanje 9 maanden zonder regering; de economie draait uitstekend, dank u

Spanje zit al 9 maanden zonder regering, maar de economie doet het uitstekend, bleek donderdag uit cijfers van het lokale statistiekbureau. De Spaanse economie groeide in het tweede kwartaal met 0,8% dankzij de toegenomen consumentenuitgaven en export.

De vierde economie van de eurozone zal dit jaar met 3% groeien. Dat is meer dan de groei die het IMF voorspelt in o.a. Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten.

De Spanjaarden profiteren van hogere lonen en meer jobs. Ook de daling van de olieprijzen heeft de Spanjaarden wat extra cash bezorgd. Dan zijn er de negatieve rentevoeten die de kost van de hypotheekleningen hebben verlaagd, in een land waar de meeste huiseigenaars voor een variabele rentevoet kiezen.

Toerisme beleeft hoogdagen

Ook het toerisme profiteert van de chaos en terreur in traditioneel goedkopere vakantielanden als Tunesië, Turkije en Egypte. In juli logeerden 6 miljoen toeristen in Spaanse hotels. Voor het ganse jaar staat de teller op 28,3 miljoen, 11% meer dan in 2015. Alle hotels op de Canarische Eilanden zijn volzet.

Politici die niet over geld beschikken, kunnen ook geen geld verspillen

Economen vrezen dat 2017 slechter wordt. Als er een nieuwe regering komt – derde verkiezingen lijken bijna onvermijdelijk – zal die de broeksriem moeten aanspannen om de EU-budgetdoelstellingen te halen. Forse besparingen worden onvermijdelijk.

Vraag is of dat wel zo is. Toen België in de jaren 2010 en 2011 ruim 541 dagen zonder regering zat ““ een periode die het Guinness Book of Records haalde als de langstdurende formatie ooit wereldwijd ““slaagde het land er in alle economische indicatoren op groen te krijgen.

De oorzaak van dit succes werd toegeschreven aan de gedaalde uitgaven, eerder dan aan een gebrek aan besparingen. Met andere woorden: politici die niet over geld beschikken, kunnen ook geen geld verspillen”¦

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20