Spaanse fiscus identificeert 1,7 miljoen bouwovertredingen dankzij drones

Drones en satellieten hebben in Spanje de voorbije 24 maanden ruim 1,7 miljoen bouwovertredingen geïdentificeerd. Het Spaanse ministerie van Financiën zet de apparaten in om verschillen te ontdekken tussen het kadaster en de werkelijkheid op het terrein.

De Spaanse belastingbetaler ‘vergeet’ regelmatig kleine wijzigingen aan de fiscus te melden. Meestal gaat het om de uitbreiding van het huis, de bouw van een zwembad of een nieuwe veranda. Willen dat nu net veranderingen zijn die de waarde van een eigendom verhogen en de belasting op vastgoed doen stijgen.

Een boete van 60 euro + 1,25 miljard aan bijkomende inkomsten

De zondaars krijgen de kans hun situatie te regulariseren door een forfaitaire boete van 60 euro te betalen. De fiscus bezorgt de betrokken gemeenten dan de reële toestand van de eigendommen van hun inwoners, opdat die de belastingen kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie.

Resulaat: 1,25 miljard euro aan bijkomende belastingen op onroerend goed (IBI of Impuestos sobre Bienes Inmuebles). Een godsgeschenk indien men weet dat de belasting op onroerend goed ruim 40% van alle inkomsten van de gemeenten vertegewoordigt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20