Meer dan 1.000 veranderingen aan Starship: volgende lancering heeft veel grotere kans om te slagen, zegt Musk

Meer dan 1.000 veranderingen aan Starship: volgende lancering heeft veel grotere kans om te slagen, zegt Musk
De lancering van Starship op 20 april – PATRICK T. FALLON/AFP via Getty Images

SpaceX-topman Elon Musk heeft zaterdag tijdens een Twitter Spaces-sessie gezegd dat de volgende testvlucht van Starship, de megaraket die uiteindelijk mensen naar Mars moet brengen, een veel grotere kans heeft om te slagen. Het bedrijf heeft meer dan 1.000 veranderingen gemaakt aan het ontwerp van de raket.

Waarom is dit belangrijk?

De opkomst van deels herbruikbare lanceervoertuigen heeft de ruimtevaart een stuk goedkoper gemaakt. Maar hoewel talloze bedrijven SpaceX nu proberen na te doen, is het bedrijf van Elon Musk druk in de weer met de ontwikkeling van een volledig herbruikbare raket, Starship. Het bedrijf belooft de ruimtevaart andermaal te revolutioneren.

In het nieuws: “Ik denk dat de kans dat de volgende vlucht werkt – om in een baan rond de aarde te komen – veel hoger is dan de vorige”, zei Musk. 

  • Hij schat de slaagkans van de tweede test op 60 procent, maar “het hangt ervan af hoe goed we het doen tijdens de scheiding van de rakettrappen”. De opzet van de test is om de raket eenmaal rond de aarde te laten vliegen, van de lanceerbasis in Texas naar de Stille Oceaan bij Hawaï.
  • De scheiding van de rakettrappen is van cruciaal belang om van een succesvolle test te spreken. Tijdens de eerste testvlucht ging het tijdens deze fase mis, waarna de ‘full stack’ Starship, beide rakettrappen op elkaar, ontplofte.
  • Volgens Musk heeft SpaceX op dat vlak een grote verandering doorgevoerd. Het bedrijf heeft gekozen voor een zogenaamde hot staging, een proces waarbij de motoren van Starship, de tweede rakettrap, al aanspringen terwijl die nog verbonden is met de Super Heavy Booster, de eerste rakettrap. Tijdens de eerste vlucht was het de bedoeling dat de motoren pas zouden worden aangestoken na de scheiding.
  • Musk liet ook weten dat het Starshipproject dit jaar zo’n 3 miljard dollar zal kosten. Eerder dit jaar liet de SpaceX-topman al weten dat hij in 2023 nog minstens drie tot vier testvluchten wil uitvoeren met het gevaarte.

De eerste testvlucht

Teruggeblikt: Op donderdag 20 april 2023 werd de eerste testvlucht met de ‘full stack’ uitgevoerd.

  • Oorspronkelijk ging de lancering op 17 april plaatsvinden, maar door technische problemen werd die op het laatste moment uitgesteld naar 20 april. 
  • Om 15.34 uur, enkele minuten later dan gepland, ging de ‘full stack’ de lucht in. Een minuut later werd ‘max Q’ bereikt, het punt waarop de dynamische druk op de raket het hoogst is. Na die belangrijke mijlpaal bleef de raket vliegen.
  • Enkele minuten later ging het mis. Vlak voordat de Super Heavy kon worden losgekoppeld, begon de raket de controle te verliezen. Om 15.37 uur ontplofte Starship, samen met zijn booster, op een hoogte van zo’n 38 kilometer.
  • Ondanks de ontploffing sprak SpaceX van een succesvolle test. De belangrijkste zaak was dat Starship überhaupt van de grond zou raken zonder het lanceerplatform op te blazen.

Wat maakt Starship speciaal?

Een korte samenvatting: Space watchers wachten al twee jaar op een orbitale testvlucht van Starship. Wat maakt de raket zo speciaal?

  • Als de volgende testvlucht lukt, zal Starship de grootste raket zijn die ooit naar de ruimte ging. Starship zal in staat zijn ladingen tot maximaal 150 ton in een baan rond de aarde te plaatsen. In een niet-herbruikbare configuratie zou dat zelfs tot 250 ton kunnen zijn.
  • De raket en zijn booster, de Super Heavy, zullen volledig herbruikbaar zijn. Het huidige werkpaard van SpaceX, de Falcon 9, is niet volledig herbruikbaar. De tweede rakettrap gaat tijdens een lancering nog altijd verloren.
  • Starship moet binnen enkele jaren weer astronauten op de maan plaatsen tijdens de Artemis 3-missie. Uiteindelijk zal de raket ook mensen naar Mars brengen.
  • Ruimtevaart-experts denken hoe dan ook dat de raket de ruimtevaart zal democratiseren. SpaceX wil op termijn honderden lanceringen per dag uitvoeren. De raket moet, behalve mensen naar de maan en Mars brengen, ruimtetoerisme mogelijk maken, grotere Starlink V2-satellieten in een baan rond de aarde plaatsen en zal mogelijk zelfs gebruikt worden om tussen verschillende plaatsen op aarde te vliegen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.