NASA en SpaceX brengen volgende maand officieel eerste astronauten naar ISS

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, heeft weer een missie van formaat in petto. Nadat het commercieel bedrijf eind mei voor het eerst twee NASA-astronauten vervoerde richting het Internationaal Ruimtestation (ISS), zal het Crew Dragon Resilience-tuig dat nog eens overdoen. Op 14 november zullen er vier astronauten aan boord stappen richting ISS.

EPA

De missie krijgt de naam USCV-1 (United States Crew Vehicle 1). Het gaat om de eerste missionaire ruimtevlucht van een Crew Dragon-ruimtecapsule en de tweede bemande missie van SpaceX. Dat meldt onder meer de gespecialiseerde website Space.com.

Net zoals in mei zal de capsule met een Falcon 9-raket afgevuurd worden vanuit het Kennedy Space Center, de lanceerbasis van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA bij Cape Canaveral in Florida.

Vier bemanningsleden

Dit keer reizen geen twee, maar vier bemanningsleden mee. Die zitten trouwens al twee jaar te wachten op de lancering. In 2018 werden NASA-astronauten Mike Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker, en Soichi Noguchi van de Japanse ruimtevaartorganisatie (JAXA) al geselecteerd om naar het ISS te reizen.

Eigenlijk was het de bedoeling dat de lancering al eind augustus zou plaatsvinden, maar door verschillende vertragingen werd de datum uitgesteld naar september, oktober en uiteindelijk naar midden november. De bemanning zal normaal gezien een halfjaar in het ISS verblijven.

Starship naar Mars in 2024?

Alsof dit nieuws nog niet bijzonder genoeg is, wil SpaceX-CEO Elon Musk vanaf 2024 het ruimteschip Starship naar Mars sturen. Dat heeft hij op de International Mars Society Convention op 16 oktober gezegd. De eerste vlucht zou goederen naar Mars vervoeren en zou dus volledig onbemand zijn. Datzelfde ruimtetuig zou in 2022 al naar de maan kunnen vertrekken, in 2023 zou een toeristische vlucht rond de maan zelfs mogelijk zijn. Ook zou Starship dienen als maanlander voor de Artemis-missie van de NASA in 2024.

China, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten stuurden eerder elk al een missie naar de rode planeet.