FAA legt SpaceX een boete van 633.000 dollar op voor vermeende overtredingen tijdens lancering


Key takeaways

  • De FAA stelt een boete van 633.000 (588.690 euro) dollar voor tegen SpaceX voor vermeende overtredingen van de lanceervoorschriften in 2023.
  • De vermeende veranderingen omvatten het opzetten van een niet-goedgekeurde lanceercontrolekamer en het verwijderen van een vereiste T-2 uur paraatheidspeiling uit de procedures tijdens een lancering in juni.
  • SpaceX heeft 30 dagen de tijd om te reageren op de handhavingsbrieven van de FAA.

De Federal Aviation Administration (FAA) stelt een boete van 633.000 dollar (588.690 euro) voor aan SpaceX voor vermeende overtredingen met betrekking tot de lanceervoorschriften in 2023. Volgens de FAA heeft SpaceX voor twee lanceringen geen goedkeuring gekregen voor wijzigingen in het communicatieplan.

Deze wijzigingen omvatten het opzetten van een nieuwe lanceercontrolekamer in Hangar X en het verwijderen van een vereiste T-2 uur paraatheidspeiling uit de procedures tijdens een lancering in juni. SpaceX gebruikte de niet goedgekeurde lanceerruimte voor de PSN SATRIA missie en voerde de verplichte peiling niet uit, zoals de FAA had verklaard.

Regelgeving

Het agentschap benadrukte dat veiligheid van het grootste belang is bij hun activiteiten en dat bedrijven met licenties voor commercieel ruimtetransport een wettelijke verplichting hebben om aan de veiligheidseisen te voldoen. Gebeurt dat niet, dan zal dat consequenties hebben, aldus Marc Nichols, hoofdadviseur van de FAA.

SpaceX heeft nog geen formeel antwoord gegeven op de beschuldigingen. Elon Musk, CEO van SpaceX, liet op X (voorheen Twitter) echter doorschemeren dat de actie van de FAA politiek gemotiveerd is en verklaarde dat SpaceX de actie juridisch zou aanvechten. Musk beweerde dat de FAA te ver gaat in haar regelgeving.

Vorige ontmoetingen met kritisch FAA-onderzoek

De FAA beweert ook dat SpaceX voor een lancering in juli een niet-goedgekeurde raketbrandstoffabriek gebruikte, ondanks het feit dat het een verzoek indiende om zijn explosieve locatieplan te herzien in verband met de lanceerlicentie van het Kennedy Space Center. Deze niet-goedgekeurde faciliteit werd gebruikt voor de EchoStar XXIV/Jupiter missie, volgens de FAA.

SpaceX heeft 30 dagen de tijd om te reageren op de handhavingsbrieven van de FAA. De voorgestelde boetes bedragen 175.000 dollar (161.170 euro) voor elk van de overtredingen in juni en 283.000 dollar (254.370 euro).voor het incident in juli.

Groeiende concurrentie op de markt voor satellietinternet

Het is de moeite waard om op te merken dat dit niet de eerste keer is dat SpaceX in aanraking komt met de FAA. In februari 2023 stelde de FAA een boete van 175.000 dollar voor omdat SpaceX bepaalde veiligheidsgegevens niet had ingediend voor de lancering van de Starlink-satelliet in augustus 2022. SpaceX betaalde deze boete in oktober. In september 2023 sloot de FAA een onderzoek af naar de Starship-rakettestlancering van SpaceX in april 2023 en eiste dat SpaceX een groot aantal corrigerende maatregelen zou nemen.

Bovendien heeft de FAA onlangs aangekondigd dat de geplande lancering van SpaceX’s Starship Flight 5, met zijn nieuwe configuratie en missieprofiel, een grondiger onderzoek vereist. Een definitief licentiebesluit wordt op zijn vroegst eind november verwacht.

Industriële ontwikkelingen

Het recente onderzoek naar SpaceX komt te midden van de groeiende aandacht voor concurrentie op de markt voor satellietinternet. Jessica Rosenworcel, voorzitter van de Federal Communications Commission (FCC), heeft de wens geuit om meer concurrentie te zien voor SpaceX’s Starlink-constellatie, die momenteel de markt domineert met bijna tweederde van alle actieve satellieten en ongeveer 7000 satellieten die sinds 2018 zijn gelanceerd.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.