Geldexpert Stefan Willems: “Hoewel de spaarrente in 2025 zal dalen, moeten kredietnemers niet meteen rekenen op goedkopere leningen”

Geldexpert Stefan Willems: “Hoewel de spaarrente in 2025 zal dalen, moeten kredietnemers niet meteen rekenen op goedkopere leningen”
Stefan Willems – Getty Images/ Spaarvarkens.be

De Europese Centrale Bank (ECB) is dit jaar begonnen met de beleidsrentes te verlagen en ze zal daar in 2025 waarschijnlijk een vervolg aan geven. “Spaarders zullen daardoor tevreden moeten zijn met lagere spaarrentes”, zegt Stefan Willems, geldexpert bij Spaarvarkens.be en auteur van het boek ‘Onderweg naar financiële vrijheid’. “Maar dat betekent niet noodzakelijk dat ook het prijskaartje van de leningen zal dalen.”


2024 loopt bijna op z’n einde. Daarom blikken we bij BusinessAM tijdens de laatste weken van 2024 samen met experts uit de financiële en economische wereld vooruit op het nieuwe jaar. Hoe zullen de Amerikaanse en Europese economie het doen in 2025? En wat mogen we verwachten van bitcoin en andere cryptomunten? Het zijn maar enkele vragen die we in deze reeks behandelen. Tot en met het einde van het jaar publiceren we elke week een interview.

Deze week spraken we met Stefan Willems, geldexpert bij Spaarvarkens.be en auteur van het boek ‘Onderweg naar financiële vrijheid’. We blikten samen vooruit op wat 2025 zal betekenen voor onze financiën, gaande van de spaarboekjes tot cryptomunten.

Geïnteresseerd in meer? Lees hieronder de andere interviews uit onze eindejaarsreeks:


Wie vandaag zijn geld op een spaarboekje parkeert, moet bij het merendeel van de banken tevreden zijn met een spaarrente van zo’n 2 procent of lager. Hier en daar krijg je nog een vergoeding van 3 of zelfs 3,15 procent, maar die formules gaan gepaard met spaarbeperkingen, zoals een maandelijkse limiet van 500 euro. Willems verwacht dat de tarieven in 2025 verder zullen dalen. “De ECB zal waarschijnlijk verder het mes zetten in de beleidsrente, wat een rechtstreekse impact heeft op de kortetermijnrente”, klinkt het. “Ik verwacht dat de spaarrentes verder zullen zakken tot 1,5 à 1,75 procent tegen eind 2025.”

Kans is bovendien klein dat we in 2025 op de overheid zullen kunnen rekenen om de spaarrentes een boost te geven. In september 2023 had die een eenjarige staatsbon met een fiscale korting gelanceerd om de financiële instellingen aan te zetten de spaarrentes te verhogen. De Belgen hadden toen bijna 22 miljard euro uitgeleend aan de staat. “De spaarders kregen toen een nettorendement van 2,81 procent. Dat kan de overheid vandaag niet evenaren, zelfs als de roerende voorheffing 0 procent bedraagt. De Belgische kortetermijnrente bedraagt slechts 2,32 procent”, verduidelijkt de geldexpert.

Geen goedkopere kredieten

2024 was een relatief goed jaar voor wie leent. Veel banken hebben de rente op de consumentenkredieten verlaagd. Ook het prijskaartje van een woonlening is afgezwakt. De rentebarometer van Immotheker leert ons dat de rente voor een vaste woonlening met een looptijd van 25 jaar en quotiteit – verhouding tussen het leenbedrag en actuele waarde van een woning – sinds begin dit jaar is gedaald van 3,55 naar 3,2 procent. Hoewel de ECB het geldbeleid versoepelt, verwacht Willems niet noodzakelijk dat de hypotheekrente, in tegenstelling tot de spaarrente, nog veel dieper zal zakken. “2025 zou voor de kredietnemers wel eens kunnen tegenvallen”, zegt de auteur van ‘Onderweg naar financiële vrijheid.’. “De banken baseren zich voor de kredieten op de langetermijnrente. De kans is realistisch dat die door de onzekerheid in onze contreien niet zo snel zal dalen als de kortetermijnrente. Ik denk onder meer aan de onzekere politieke situatie in Frankrijk of Duitsland, of de impact van het beleid dat de verkozen president Donald Trump wil voeren op de EU.” De Belgische tienjaarsrente schommelt vandaag rond 2,65 procent. 

En wat mogen de beleggers verwachten? “Dit jaar is het moeilijker dan andere jaren om voorspellingen te maken”, zegt Willems. “2023 en 2024 waren behoorlijk goede jaren voor de aandeelhouders. De techaandelen hebben dit jaar opnieuw goed gepresteerd, met de chipaandelen voorop.” De techindex Nasdaq won dit jaar al 30 procent. De geldexpert sluit niet uit dat de aandelenmarkt in 2025 wat gas zal terugnemen. Hij herinnert beleggers eraan dat de beurskoersen plots forse klappen kunnen krijgen. Hij haalt de techgigant Meta aan als voorbeeld. De beurswaarde van dat bedrijf is de voorbije twee jaar met zo’n 400 procent gestegen. “Maar we zouden bijna vergeten dat de koers tussen 2021 en 2022 op het dieptepunt met ruim 70 procent was gezakt”, aldus Willems. “De S&P500 heeft dat jaar bovendien 18 procent lager afgesloten.”

Geven crypto’s een vervolg aan de hausse?

Wat de crypto’s betreft, is hij eerder positief op korte termijn ondanks de recente klim van bitcoin (BTC), de grootste cryptomunt op de markt. BTC is op het moment van dit schrijven 97.500 dollar waard. Eerder deze maand had de cryptomunt de kaap van 103.000 dollar gerond, een nieuwe recordhoogte. “Ik ben positief over de komende maanden aangezien er best wat triggers zijn voor de industrie. Maar beleggers moeten niet vergeten dat er een zekere cycliciteit in de sector zit. Als je investeert moet je tegen dalingen van 80 procent kunnen. Over de komende maanden ben ik positief en dan zou ik wat winst durven te nemen”, klinkt het. “Crypto’s mogen zeker deel uitmaken van een gediversifieerde portfolio, maar zou er niet meer dan 3 à 4 procent van het beleggingskapitaal aan besteden.”

Hij voegt eraan toe dat er, ondanks het positieve sentiment dat Trump creëert voor de crypto’s, er toch enkele onzekerheden zijn. De geldexpert kijkt onder meer in de richting van de stablecoin Tehter (USDT), een digitale munt waarvan de waarde gekoppeld is aan de dollar. “Het gaat hier om een crypto waar je vragen kunt stellen over als hij wel volledig gedekt is door dollars. Het lijkt me slechts een kwestie van tijd voor we eens een groot accident zien in de wereld van stablecoins.”

Portfolio klaarmaken voor 2025

In 2025 kan het geen kwaad om wat defensiever te beleggen dan anders, volgens Willems. “Het is geen slecht idee om wat winst te nemen”, gaat hij verder. “Gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV’s), zoals de verhuurder van studentenwoningen Xior, kunnen wel opportuniteiten bieden. Die bedrijven moeten minstens 80 procent van de winst uitkeren aan de beleggers. Bovendien hebben de GVV’s de voorbije jaren door het verstrakkende geldbeleid van de ECB rake klappen gekregen. Op middellange termijn zie ik zeker opwaarts potentieel.” 

In tijden van geopolitieke onzekerheid doet goud het ook altijd goed. Zo heeft de goudprijs eind oktober een nieuwe recordhoogte bereikt. Op het hoogtepunt was die gestegen tot bijna 2.800 dollar per ounce (28,35 gram). Momenteel schommelt de prijs rond  “Goud heeft zeker een plaats in een gediversifieerde portefeuille. Die mag voor zo’n 5 procent uit het edelmetaal bestaan”, besluit de geldexpert. 

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.