Spaar elke maand meer dankzij deze tips

Toegegeven, nu is niet het moment om al je geld op een spaarboekje te parkeren. Toch is het belangrijk om een buffer aan te leggen voor onvoorziene uitgaven, voornamelijk in onzekere tijden. Hoe kan je ervoor zorgen dat je maandelijks wat meer geld opzij kan zetten?

Nu het leven almaar duurder wordt, is het belangrijk dat je een spaarbuffer hebt waarop je kan terugvallen. Volgens een populaire vuistregel moet je minstens 6 à 12 maandlonen op je spaarboekje hebben staan. Het overige kapitaal kan je dan gebruiken om te beleggen. Veel experts raden aan om een hetgeen te beleggen wat je kan missen. Dit blijft de beste manier om je koopkracht te beschermen.

Hoe dan ook is het eerst belangrijk om voldoende spaargeld te hebben alvorens je jezelf op een beleggersavontuur stort. Je kan maandelijks al snel enkele tientallen euro’s extra sparen door simpelweg enkele nieuwe gewoontes aan te leren.

Sparen bij de start van de maand

Om te beginnen is het een goed idee om bij de start van de maand al een deel van je inkomen opzij te zetten. Het is daarbij belangrijk om naar de uitgaven van de afgelopen maanden te kijken. Zo kan je een inschatting maken van hoeveel budget je maandelijks nodig hebt. Dat is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren zoals je gezinssamenstelling en lopende kredieten.

Eenmaal je weet hoeveel je ongeveer maandelijks spendeert, kan je een inschatting maken van hoeveel je maandelijks kan sparen. Zet dat bedrag, minus een extra budget voor ontspanning (zoals een cinema- of restaurantbezoek), bij de start van de maand op je spaarrekening. Doordat je je geld parkeert bij de start van de maand creëer je als het ware een barrière tussen jezelf en het spaargeld. Het geld is namelijk niet meteen beschikbaar op je zichtrekening. Je moet eerst een overschrijving doen tussen je spaar- en zichtrekening.

Open een tweede spaarboekje elders

Een tweede spaarboekje openen kan eveneens helpen om de afstand tussen jezelf en je spaarrekening te vergroten. Deze tip is gebaseerd op een onderzoek van sociaal psycholoog Sam Maglio uit 2013. Hij heeft toen vrijwillgers opgesplits in twee groepen. Elk van die groepen kreeg een simpele vraag: zijn jullie bereid om te wachten op het prijzengeld van een loterij indien je een extra bonus krijgt. Er was wel één groot verschil tussen de twee groepen: groep A zou het geld gestort krijgen op een rekening van een bank in New York, voor groep B zou dat gebeuren bij een bank in een andere stad.

Wat bleek? Ondanks het feit dat niemand zich hoefde te verplaatsen om het geld te verzilveren, was slechts 49 procent van groep A bereid te wachten, tegenover 71 procent bij groep B.

De Nederlandse bank Rabobank heeft enkele jaren geleden een soortgelijk experiment gedaan en kwam daarbij tot dezelfde vaststellingen. De deelnemers kregen elk 50 euro, die ze moesten verdelen over een spaar- en een speelpot. Dat geld konden ze gebruiken om een bowlingspelletje te spelen. Bij de ene groep stonden de spaar- en de speelpot naast mekaar, bij de andere groep werd de spaarpot uit het zicht bewaard. Bij de groep die heel makkelijk toegang had tot de spaarpot, gebruikten 7 op de 10 deelnemers uiteindelijk ook spaarcenten om een bowlingspelletje te betalen. Bij de andere groep was slechts het geval voor 1 van de 10 deelnemers.

Door die extra barrière bescherm je jezelf tegen impulsaankopen. Doordat het geld niet onmiddellijk beschikbaar is, wordt je gedwongen om wat langer na te denken over je aankoop. Voor dat tweede spaarboekje kan je kiezen voor een rekening met een hogere spaarrente. Veel van die hoogrentende spaarboekjes gaan weliswaar gepaard met een resem voorwaarden.

Beleg met de rest

Indien je voldoende geld hebt gespaard, kan je overwegen om te starten met beleggen. Dat is overigens ook een goede manier om ervoor te zorgen dat je wat extra afstand creëert tussen je geld en jezelf.

Het geld dat je belegt, is niet altijd op eender welk moment beschikbaar. Zo kan je aandelen bijvoorbeeld alleen maar verkopen tijdens de openingsuren van de beurzen. Daarenboven is het niet altijd het gepaste moment om op de verkoopknop te drukken. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de beurzen in een dipje zitten, zoals dat bijvoorbeeld donderdag na de Russische inval in Oekraïne het geval was.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.