Spaanse restaurant El Celler de Can Roca van de broers Roca is beste restaurant ter wereld

Restaurant Magazine maakte in Londen de top 50 van beste restaurants ter wereld bekend. De broers Joan, Josep en Jordi Roca van het Spaanse restaurant El Celler de Can Roca in Girona hebben dit jaar René Redzepi van het Deense Noma van de troon gestoten. Noma in Kopenhagen stond de voorbije drie jaar aan de top, maar is voortaan het één na beste restaurant ter wereld.

De Catalaanse broers van El Celler de Can Roca proberen al jaren de eerste plaats te bereiken (de voorbije twee jaar stonden ze op de tweede plaats) en hun avant-gardekoken ‘met emotie’ boekt nu succes. De broers willen met hun ingrediënten en kookstijl bij hun genodigden herinneringen aan een bepaalde plaats en tijd oproepen. Ze begonnen met hun familierestaurant in 1986 en verzamelden doorheen de jaren drie Michelinsterren. Het restaurant ligt overigens niet ver van het gesloten restaurant el Bulli van kookfenomeen Ferran Adrià.

Spanje domineert de top tien met drie restaurants: El Celler de Can Roca, Mugaritz en Arzak (beiden gelegen in het Spaanse San Sebastian en respectievelijk op de vierde en achtste plaats). De Belgen houden goed stand. Peter Goossens en Sergio Herman spelen haasje-over. Goossens en zijn Hof van Cleve stijgen naar de 25ste plaats (en winnen dus zeventien plaatsen), Oud Sluis van Sergio Herman daalt veertien plaatsen naar de 35ste stek.

Peter Goossens staat al sinds 2006 in de top 50 van Restaurant Magazine, maar haalde nog nooit een podiumplaats bij de eerste tien. Zijn beste prestatie in 2007 was veertiende. Overigens lijkt opvolging verzekerd, want twee jonge Belgische chefs doen het uitstekend. Ze halen niet de top 50, maar staan in de ‘schaduwlijst’ (50-100): Kobe Desramaults van In de Wulf in Dranouter stond vorig jaar op 92 en stijgt nu naar 72, Geert De Mangeleer van Hertog Jan in Brugge komt binnen op een mooie plaats 78. De lijst van Restaurant Magazine wordt door meer dan 900 foodies en horecaspecialisten wereldwijd samengesteld. (JCV)

Tien beste restaurants ter wereld:

1 (+1) El Celler de Can Roca, Girona, Spanje

2 (-1) Noma, Kopenhagen, Denemarken

3 (+2) Osteria Francescana, Modena, Italië

4 (-1) Mugaritz, San Sebastian, Spanje

5 (+5) Eleven Madison Park, New York, VS

6 (-2) D.O.M., Sao Paulo, Brazilië

7 (+2) Dinner by Heston Blumenthal, Londen, Groot-Brittannië

8 (-) Arzak, San Sebastian, Spanje

9 (+2) Steirereck, Wenen, Oostenrijk

10 (+13) Vendôme, Bergisch Gladbach, Duitsland

www.theworlds50best.com

Meer