Spaanse moderetailers starten proefprogramma voor inzameling afgedankte kleding


Key takeaways

  • Moderetailers zoals Zara, H&M en Primark beginnen in april 2025 met een proefprogramma om afgedankte kleding in te zamelen.
  • Het proefprogramma is bedoeld om textiel te scheiden van algemene afvalstromen en voorbereidingen te treffen voor EU-regelgeving die in 2026 wordt verwacht.
  • Bedrijven krijgen ten minste een jaar de tijd om zich aan de nieuwe regels aan te passen. De volledige implementatie staat gepland voor 2026.

Spanje’s grootste moderetailers beginnen in april 2025 met een proefprogramma voor het inzamelen van afgedankte kleding. Aan dit initiatief, bekend onder de naam Re-viste, zullen prominente merken als Zara-eigenaar Inditex, H&M, Decathlon, Ikea en Primark deelnemen.

Het proefproject heeft als doel textiel en schoenen te scheiden van de algemene afvalstromen, zodat ze gemakkelijker hergebruikt of gerecycled kunnen worden, vooruitlopend op de EU-regelgeving die in 2026 wordt verwacht. Deze regelgeving zal naar verwachting de lidstaten verplichten om textiel van ander afval te scheiden.

Details proefproject

Het Spaanse Ministerie van Energietransitie loopt vooruit op de definitieve goedkeuring van deze EU-regelgeving en zal vervolgens richtlijnen uitvaardigen voor modebedrijven met betrekking tot de kosten voor het beheer van textielafval. Overheidsfunctionarissen en bronnen in de sector geven aan dat bedrijven minstens een jaar de tijd krijgen om zich aan de nieuwe regels aan te passen, waarna de volledige implementatie gepland staat voor 2026.

Andres Fernandez, voorzitter van Re-viste en hoofd duurzaamheid bij Mango, benadrukte de proactieve benadering achter het proefprogramma. Hij verklaarde dat de regelgeving weliswaar richting geeft, maar dat ze ervoor hebben gekozen om vooruitlopend op de wettelijke vereisten met de naleving te beginnen.

Invloed op afvalbeheerkosten

De nieuwe EU-regelgeving zal naar verwachting van invloed zijn op de afvalbeheerkosten, waarbij bedrijven die grotere hoeveelheden kleding en schoeisel verkopen waarschijnlijk met hogere kosten te maken krijgen. Momenteel wordt slechts 12 procent van de gebruikte kleding in Spanje gescheiden ingezameld, waardoor 88 procent op stortplaatsen terechtkomt. Dit staat in contrast met het Europese gemiddelde van zeven kilo afgedankte kleding per inwoner per jaar, terwijl Spanjaarden jaarlijks meer dan het dubbele weggooien.

Re-viste heeft het voornemen om tijdens de jaarlange proefperiode meerdere containers te plaatsen op locaties zoals kerken, winkels, winkelcentra en in openbare ruimtes. Deze containers zullen worden gebruikt voor het inzamelen van textielafval, dat vervolgens naar gespecialiseerde sorteerfaciliteiten wordt gebracht. Volgens schattingen zal één container per 1.200 inwoners nodig zijn zodra de nieuwe wetgeving van kracht wordt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.