Het Spaanse bedrijf Basquevolt heeft deze week zijn innovatiecentrum in Baskenland voorgesteld. De batterijontwikkelaar zegt dat het er dit jaar nog een “100 procent Europese vastestofbatterij” zal produceren.
Dit Spaanse bedrijf wil dit jaar nog “100% Europese vastestofbatterij” produceren

Waarom is dit belangrijk?
Hoewel de transitie naar elektrisch rijden snel gebeurt, worden veel mensen nog afgeschrikt door de actieradius, die nog altijd niet kan tippen aan die van benzine- en dieselwagens. Ook de laadtijd is een belangrijke factor: een auto voltanken duurt immers maar enkele minuten, maar om een batterij op te laden moet je langer wachten. In de nabije toekomst moet de vastestofbatterij daar verandering in brengen. De technologie zal het mogelijk maken om meer dan 1.000 kilometer op één lading te rijden, en de batterijen zullen zeer snel kunnen worden opgeladen.In het nieuws: Basquevolt is dit jaar nog van plan om in het onderzoekscentrum, gelegen net buiten de stad San Sebastian in het noorden van Spanje, de eerste batterijcellen met een capaciteit van 20 ampère-uur te produceren.
- De cellen zouden een veel grotere energiedichtheid, de hoeveelheid energie die kan worden opgeslagen in een bepaalde massa, hebben dan conventionele lithium-ion batterijen. Volgens Basquevolt kan in de cellen zo’n 450 wattuur per kilogram (Wh/kg) worden opgeslagen, anderhalf keer zoveel als de beste batterijcellen die momenteel op de markt zijn.
- Het bedrijf denkt ook dat het de cellen goedkoper kan maken nadat het productieproces wordt opgeschaald. Volgens de batterijproducent zal de kostprijs zo’n 30 procent lager liggen en zal ook 30 procent minder energie nodig zijn per geproduceerde kWh, vergeleken met lithium-ion batterijen.
- Eind dit jaar zal het bedrijf de eerste batterijcellen produceren in het onderzoekscentrum. Vanaf eind 2025 moet dan de commerciële productie van start gaan, in een fabriek die 1 GWh aan batterijen zal kunnen produceren. Tegen 2027 wil het bedrijf zelfs 10 GWh aan cellen produceren, genoeg batterijen voor 100.000 auto’s.
Actieradius van meer dan 1.000 kilometer
Waarom vastestofbatterijen: Bestaande batterijtechnologie kent momenteel een aantal belangrijke beperkingen.
- Om de elektroden, de cathode en de anode, met elkaar te verbinden, wordt een vloeibaar medium gebruikt. Het grootste nadeel daaraan is dat die vloeistof onder bepaalde omstandigheden brandbaar is, wat in het verleden al voor gevaarlijke situaties heeft gezorgd bij eigenaars van zowel smartphones als elektrische auto’s.
- Ook laat de laadtijd van huidige batterijen nog vaak te wensen over. Eigenaars van elektrische auto’s moeten soms een half uur wachten voordat hun wagen is opgeladen, een drempel die veel consumenten nog weerhoudt om een elektrische wagen aan te schaffen. Ook de actieradius is nog altijd een probleem bij veel elektrische auto’s.
- De vastestofbatterij zou al die problemen weldra kunnen oplossen, tenminste als bedrijven erin slagen ze op de markt te brengen. De technologie zou de brandbare vloeistof die momenteel wordt gebruikt, vervangen door een vast medium, dat geen vuur kan vatten. Bovendien zouden vastestofbatterijen veel sneller kunnen opladen en ook meer energie kunnen opslaan dan traditionele batterijen. Actieradii van 1.000 kilometer of meer worden daardoor realistisch.
Maar: Tot nu toe is het bijzonder moeilijk gebleken voor bedrijven om de technologie te realiseren. Elektroden voor vastestofbatterijen vervormen snel bij herhaalde opladingen, waardoor ze na enkele honderden oplaadbeurten al losraken van het elektrolytmateriaal. Ook de kostprijs van de technologie moet nog ferm omlaag, voordat de batterijen commercieel aantrekkelijk worden.
(nd)