De Bank of England kondigt aan bereid te zijn langlopend Brits staatspapier aan te kopen, zolang dat nodig is om de obligatiemarkten te stabiliseren. Dat moet de vrije val van de Britse obligaties een halt toeroepen.
Het is al enkele dagen erg onrustig rond Britse staatsobligaties en het pond. Beleggers hebben geen goed oog in de regeringsplannen en verkopen massaal obligaties. Dat vertaalt zich in een pijlsnelle klim van de Britse rentes. Een waardedaling van een obligatie vertaalt zich immers in een hogere marktrente.
De Britse monetaire instelling ziet zich daarom genoodzaakt om overheidspapier (met een lange looptijd) te kopen. “We willen op die manier de ordelijke marktomstandigheden herstellen”, zegt de Bank of England. “De aankopen zullen worden verricht op elke schaal die nodig is om dat resultaat te bereiken.” De Britse langetermijnrente verloor meteen wat terrein na die aankondiging.
Donderwolken
Kredietbeoordelaar S&P waarschuwt intussen dat de Britse economie zich al in een “matige” recessie bevindt die in het tweede kwartaal begon. Het bedrijf sluit ook verdere renteverhogingen in het VK niet uit, wat de druk zou kunnen doen toenemen.
Dat staat te lezen in een rapport dat dinsdag door S&P werd gepubliceerd. Het VK kampt nu al met een inflatie die in augustus 9,9 procent bedroeg tegenover een jaar geleden, en die volgens het ratingbureau nog verder zou kunnen stijgen tijdens de winter. Dat zou alvast een grote klap kunnen betekenen voor de economie, omdat huishoudens het steeds moeilijker zullen krijgen om de eindjes aan elkaar te knopen, waardoor zij minder geld in de economie kunnen pompen.
Die druk zal echter deels worden gecompenseerd door nieuwe steunmaatregelen van de overheid, zoals een bovenlimiet op de energieprijzen, de zogenaamde Energy Price Guarantee. Daardoor zullen huishoudens gemiddeld 2.500 pond per jaar uitgeven aan energie gedurende de komende twee jaar.
Dalende pond
Maar volgens S&P zal die maatregel maar een beperkte invloed hebben. De inflatie heeft immers betrekking tot meer dan enkel energie. Daarbovenop komt de dalende waarde van het Britse pond, die maandag even een historisch dieptepunt bereikte tegenover de dollar. Een pond was toen nog maar 1,035 dollar waard, maar intussen schommelt die rond de 1,07 dollar, een waarde die sinds 1985 niet werd gezien.
Door het zwakke pond zal de prijs van geïmporteerde goederen verder stijgen, meent S&P. Sommige analisten verwachten bovendien dat de Britse munt tegen het einde van het jaar zelfs onder de symbolische grens van 1 dollar zou kunnen duiken.
S&P verwacht verder dat de Bank of England de rente de komende maanden zal blijven optrekken, van een huidige 2,25 procent naar 3,25 procent begin volgend jaar. Dat zou nog een klap betekenen voor een nu al sputterende economie.
(evb)