Sp.a komt niet naar ‘meeting met 6’: Arizona op sterven na dood, maar toch doen de drie verder

De voorspelbare oefening in ‘wie krijgt de zwartepiet’ is begonnen: het trio zette sp.a fors onder druk om te komen praten in een plenaire vergadering, maar wilde de onderhandelingsnota niet op voorhand tonen. De sp.a weigerde te komen. Nu doen de drie verder met ‘bilaterales’, maar de schade lijkt definitief: op deze manier maak je geen regering.

In het nieuws: Conner Rousseau (sp.a) komt niet naar gezamenlijke meeting.

De details: De waarheid is dat een Arizona-coalitie op deze manier niet levensvatbaar is.

 • Vanmiddag om 14 uur hadden Egbert Lachaert (Open Vld), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) de drie andere voorzitters, met wie ze een coalitie willen maken, samengeroepen: Bart De Wever (N-VA), Conner Rousseau (sp.a) en Maxime Prévot (cdH).
 • Ondanks forse bedenkingen van Prévot over de aanpak van het trio, die de onderhandelingsnota niet op voorhand wilden bezorgen, zegden twee partijen toe: N-VA en cdH.
 • Bij de christendemocraten had men wel laten weten dat hun komst gekoppeld was aan die van de sp.a. Zij stelden dan ook, toen bleek dat Conner Rousseau en co niet kwamen, dat ze ook niet verder konden, en ‘zich vragen stelden over de gehanteerde methode van het trio‘.
 • Want de sp.a, die zaterdag nog een contact hadden met het trio, weigerde af te komen. ‘We doen niet mee aan ‘Blind Gekocht”, klinkt het via de VRT. Voorzitter Conner Rousseau sprak dit weekend nog af met het trio aan de zee. Maar ook daar kreeg Rousseau geen volle inzage in wat het trio wil voorleggen: wel kwam er de belofte om nog voor een plenaire meeting de nota te laten zien. Die belofte werd later, via sms, weer ingetrokken.
 • Ze houden zich niet aan de afspraken, en doen zo geen serieuze poging’, zo klinkt het bij sp.a. Daar zijn ze al dagen zeer kritisch over de manier waarop men probeert druk te zetten, maar tegelijk de inhoudelijke discussie blijkbaar weigert te voeren.
 • Hoe dan ook, door op deze manier de sp.a te forceren, brengen de drie een breuk tot stand, nog voor een Arizona-coalitie een deftige kans kreeg. De kans dat de brokken alsnog gelijmd worden, is toch bijzonder klein. Want in een onderhandeling zonder één grammetje vertrouwen, kan niets lukken.
 • In kringen van CD&V probeert men te sussen. De vergadering met 6, of dan uiteindelijk 5, gaat niet door, maar men herneemt toch opnieuw bilaterale contacten.
 • ‘Je moet een beetje serieus blijven. Ze zijn aan het liegen bij de sp.a: we hebben wel degelijk de nota toegelicht en oplossingen geboden. Maar wij gaan niet telkens in bilaterales heen en weer lopen om te horen ‘dat het allemaal niet genoeg is’. De realiteit is dat hij niet wil en niet kan met de N-VA. We gaan nu bilateraal verder, maar om wat te doen?’, klinkt het veel sceptischer bij de Franstalige liberalen.
 • Zo lijkt het meer een perceptieoorlog dan iets anders te worden. Want meteen volgden er tweets van de drie koningen:
  • ‘Een evenwichtige basisnota ligt klaar. Vanmiddag werden 6 partijen gevraagd daar kennis van te nemen. Jammer genoeg wil 1 partij, de sp.a, niet op de uitnodiging ingaan. Als we ooit nog vooruit willen raken, zal men toch minstens de moed moeten hebben om te komen luisteren’, zo stelde Lachaert.
  • ‘In het verleden bestond dergelijk voorbereidend werk via startnota’s niet. Met een reden: het is onmogelijk om al op voorhand een document neer te leggen waarover dan plenair nog moet vergaderd worden. Tenzij je een soort pendelaar tussen de ene en de andere wil worden. Maar op die manier is het onmogelijk om iets van de grond te krijgen’, tweette Bouchez.
  • Coens tweette dan weer een citaat van Winston Churchill: ‘Moed is wat nodig is om recht te staan en te spreken, of om te gaan zitten en te luisteren.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20