S&P 500 en Nasdaq sluiten meimaand af met aanzienlijke winsten

De Amerikaanse aandelenbeurzen maken de verliezen die ze tijdens de dag hadden opgelopen grotendeels goed, nadat president Trump geen bijkomende sancties of heffingen tegen China aankondigde. De VS zetten wel een punt achter hun relatie met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, omdat die China te veel zou hebben beschermd tijdens de pandemie.

De index Dow Jones eindigt 17 punten lager, een verlies van 0,07 procent. De S&P 500 gaat 0,48 procent hoger en sluit de meimaand af met een winst van liefst 4 procent. De techbeurs Nasdaq gaat het weekeinde in met een klim van nog eens 1,29 procent en eindigt de maand mei zo met een winst van ruim 6,29 procent.

Tijdens een persconferentie kondigde Trump aan dat de VS een einde zouden maken aan de speciale handelsstatus die zijn land Hongkong gunt. Dat is een gevolg van de veiligheidswet die eerder deze week door het Volkscongres in Peking was goedgekeurd. Via de nieuwe wet wil Peking zijn controle over Hongkong vergroten. Het laat de Chinese regering toe om wetten te dicteren aan de voormalige Britse kolonie zonder goedkeuring van de lokale overheid. De stormtroepen van Xi Jinping zouden bovendien zonder toestemming kunnen opereren op Hongkongs grondgebied. 

Trump gaf geen aanwijzingen dat de VS zich zouden terugtrekken uit de eerste fase van het Chinees-Amerikaanse handelsakkoord.

Olie gaat 4 procent hoger. Een vat WTI-olie kost nu 35 dollar. Olie heeft er zijn beste maand aller tijdens op zitten met een klim van 90 procent. Toch kost een vat nog altijd 46 procent minder dan eind januari. De euro gaat 0,2 procent hoger. De eenheidsmunt is nu 1,11 Amerikaanse dollar waard. Goud dikt bijna een vol procent aan. Voor en ounce goud betaalt u nu 1.745 dollar. De bitcoin moet 1,7 procent inleveren en kost nog 9.405 dollar

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20