Chinees ‘kommetje’ geveild voor 32 miljoen euro

Bij het veilinghuis Sotheby’s in Hongkong is een antieke Chinese kom voor recordbedrag van 38 miljoen dollar verkocht. De kom is een duizendtal jaar oud en zou afkomstig zijn van één van de vijf grote Wu Da Ming Yao, de keramiekproducenten die als toeleverancier van het keizerlijk hof van de Song-dynastie mochten optreden.

Het aardewerk, dat zou gebruikt zijn om verfborstels te reinigen, is weliswaar uniek, maar zou eigenlijk weinig verschillen van gelijkaardige producten die door de Zweedse meubelketen Ikea voor een bedrag van ongeveer één euro worden verkocht. Het vorige record dateert van twee jaar geleden, toen een bord uit de Ming-dynastie voor een som van 36 miljoen dollar werd geveild. Hoewel de kom volgens waarnemers geen opvallende kenmerken heeft, leidde de veiling tot een felle biedstrijd tussen verschillende partijen. “De kom is afkomstig van Ru, één van de meest gerenommeerde keramiek-fabrikanten van het oude China,” verduidelijkt Nicolas Chow, bij Sotheby’s verantwoordelijk voor de divisie Chinese kunst.

Uniek

“Dergelijke producten worden slechts zelden te koop aangeboden, waardoor telkens een felle strijd mag worden verwacht,” zegt Chow nog. “Geschat wordt dat er in totaal nog slechts 87 Ru-producten bestaan. Sinds het begin van de jaren veertig van de voorbije eeuw werden bovendien amper zes exemplaren openbaar verkocht.” De kom behoorde tot de collectie van de Chang Foundation van het Hongxi museum in Taiwan. De nieuwe eigenaar bleef onbekend. Het unieke karakter van de Ru-collectie zou onder meer te wijten zijn aan het feit dat de productie slechts twintig jaar – tussen 1086 en 1106 – heeft geduurd. Slechts vier exemplaren van de bestaande Ru-collectie zouden in privébezit zijn. “De kom heeft op het eerste zicht een heel onopvallend uiterlijk,” erkent Chow. “Tegelijkertijd weerspiegelt het product echter de grote vakkennis die het traditionele Chinese aardewerk kenmerkt. “We hebben hier te maken met een bijzonder belangrijk aspect van de Chinese cultuur.” In de veilingcatalogus van Sotheby’s was bij de kom een richtprijs van 10 miljoen pond vermeld. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20