Sommige vluchtelingen bereiken Europa per luxejacht

De sterkere controle op de vluchtelingentrafieken in het mediterrane bekken heeft een alternatief type migrant gecreëerd. Deze nieuwe generatie blijkt immers met luxejachten de Italiaanse kusten te bereiken.

De passagiers zijn bovendien getooid met mode uit de meest exclusieve boetieks en beschikken over de modernste elektronische gadgets. Dat zegt onder meer Antonello Maggiore, een kolonel bij de Italiaanse fiscale politie. “De nieuwe inwijkelingen huren in Turkije boten met Oost-Europese bemanningen om de overzet naar Italië te maken,” zegt de kolonel. “Deze groep heeft geen enkele moeite om voor die tocht 7.000 dollar te betalen en de strengste controles te ontwijken.” Volgens cijfers van Europol zijn op twaalf maanden tijd in Italië ongeveer honderdzestig jachten met vermogende migranten gearriveerd. Kolonel Maggiore getuigt dat de luxejachten per overzet tot dertig passagiers naar West-Europa proberen te brengen. De tocht zou ongeveer een week in beslag nemen. “In tegenstelling met de vluchtelingen die vanuit Libië de oversteek wagen, weet deze nieuwe groep wellicht levend Italië te zullen bereiken,” zeggen speurders. “Maar ook zij hebben vooral de bedoeling de moeilijke oorlogsomstandigheden in hun thuislanden te ontsnappen.”

Ervaren smokkelaars

De kapitaalkrachtige vluchtelingen kunnen volgens de autoriteiten ook de diensten inhuren van Italiaanse smokkelaars, die immers elke verborgen plek langs de kust kennen. Die ervaring is opgedaan door de smokkel van sigaretten uit Albanië. Met hun hulp kunnen de jachten de vluchtelingen onder de neus van de Italiaanse kustwacht aan wal brengen. De schippers zijn vaak afkomstig uit Oekraïne, Georgië en andere regio’s van de vroegere Sovjet-Unie. “We hebben hier te maken met uitstekende zeelui, die echter met armoede worden geconfronteerd en voor weinig geld kunnen worden aangemoedigd de overzet te organiseren,” zeggen de speurders. De opvarenden – meestal afkomstig uit Irak, Afghanistan, Syrië of Pakistan – vragen in Italië politiek asiel. Het merendeel van de schippers wordt echter uiteindelijk door de Italiaanse politie of kustwacht gearresteerd. Er zouden aanwijzingen zijn dat een aantal vluchtelingen Italië zelfs probeert te omzeilen en Frankrijk tracht te bereiken. Daarnaast moet volgens de International Organization for Migration (IOM) ook een toename worden vastgesteld van Tunesische migranten, die de economische problemen in hun thuisland proberen te ontsnappen en met speedboten de Middellandse Zee worden overgezet. De vluchtelingenstromen met nauwelijks zeewaardige boten vanuit Libië blijken daarentegen stilaan op te drogen. Dat zou vooral zijn te danken aan de grotere activiteit van de Libische kustwacht, die door specialisten van de Europese Unie wordt opgeleid en betaald. Volgens geruchten zou Italië bovendien Libische milities hebben betaald om de mensensmokkel te blokkeren. Die berichten worden door de Italiaanse autoriteiten echter met klem tegengesproken. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20